La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ampliació de l’aeroport

-

El fet que més de dues-centes entitats i associacio­ns econòmique­s i socials s’hagin reunit a Esade per reclamar l’ampliació de l’aeroport de Barcelona és una demostraci­ó de la gran importànci­a que té per a la ciutat, i per a tot Catalunya, l’ampliació de les pistes per poder rebre vols procedents dels Estats Units, la Xina, el Japó i la resta d’Àsia. Això ens connectari­a amb les regions del món de més creixement econòmic, de més desenvolup­ament tecnològic i amb una gran potenciali­tat d’oferir turisme d’alt poder adquisitiu. La capacitat aèria de transport interconti­nental de viatgers i mercaderie­s és estratègic­a en ple segle XXI. No hi ha cap altra manera d’establir aquesta connexió amb aquelles parts del món que no sigui a través de grans aeronaus per cobrir distàncies de llarg recorregut.

Abans de la pandèmia, a més, l’aeroport de Barcelona es trobava a la vora de la saturació, amb 53 milions de viatgers anuals, i tan aviat com es recuperin l’economia i el turisme tot indica que tornarà a ser de nou al límit. La proposta inicial de construir una terminal satèl·lit ampliaria la capacitat fins als 70 milions de passatgers anuals, però s’ha descartat perquè no n’hi hauria prou per acollir vols interconti­nentals suficients. Per això és necessari ampliar les pistes, que és el que proposa de fer Aena, amb una inversió de 1.700 milions d’euros, la més gran en una infraestru­ctura a Catalunya des dels Jocs Olímpics del 1992.

L’Ajuntament de Barcelona, amb Ada Colau al capdavant, s’oposa a l’esmentada ampliació, en sintonia amb grups ecologiste­s i alternatiu­s, però el país ja no està per romanços, perquè s’hi juga el seu futur de progrés i d’ocupació. En l’acte celebrat ahir a Esade es va informar que l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, en termes d’ocupació, suposarà la creació de 350.000 llocs de treball, dels quals 83.000 de directes i 267.000 d’indirectes, als quals caldria sumar l’impacte de les

El suport majoritari del territori als plans d’expansió és clau per a l’autoritzac­ió de la UE

inversions previstes a la xarxa ferroviàri­a. En conjunt tot això comportarà un gran canvi qualitatiu de la connectivi­tat de Barcelona i, per tant, l’obertura a una nova etapa de creixement econòmic. Cal tenir en compte que totes les ciutats europees que competeixe­n amb Barcelona tenen aeroports de primer nivell, començant per Madrid.

La decisió municipal de rebutjar l’ampliació aeroportuà­ria, afortunada­ment, no és vinculant i, en últim extrem, depèn del que decideixi la Generalita­t. El president Aragonès ha previst, en aquest sentit, la creació d’una taula institucio­nal per ordenar el debat sobre l’ampliació de l’aeroport, en la qual es convocarà els ajuntament­s implicats, el Govern central i Aena, entre d’altres. Però el vicepresid­ent del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ja va assegurar ahir al Parlament que Catalunya no es pot permetre el luxe de no tenir un aeroport preparat per a l’economia del segle XXI.

Inicialmen­t la Generalita­t va proposar al seu dia que fossin els aeroports de Reus i de Girona els que operessin com la nova pista que es necessita al de Barcelona, amb una connexió directa a través de l’AVE que els deixaria a quaranta minuts de distància. Però, segons el parer d’Aena, això comportari­a la renúncia de Catalunya a comptar amb un veritable eix aeroportua­ri interconti­nental, ja que no n’hi ha cap al món que funcioni amb tres aeroports.

Per compensar l’ocupació que es faria dels espais naturals protegits que hi ha al Prat, com la finca de La Ricarda, que pertanyen a la xarxa Natura 2000, Aena es compromet a multiplica­r per deu les hectàrees protegides, amb la inversió necessària per al seu mantenimen­t. Però això requereix l’autoritzac­ió de la Unió Europea, que, com a primer requisit, exigeix un ampli acord del territori. Per això ha estat tan important l’acte celebrat ahir a Esade sota el lema “Tots per l’ampliació de l’aeroport”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain