La Vanguardia (Català-1ª edició)

El lleure s’afegeix a la normalitat

-

Les activitats associades al lleure són alguna cosa més que un passatemps de la societat del benestar i des de demà divendres, pel que fa a Catalunya, s’afegeixen a la recuperaci­ó de la normalitat gràcies a l’ampliació d’horaris que va anunciar ahir la Generalita­t. Això sí, sense arribar, per descomptat, a la normalitat anterior a la pandèmia. Es tracta d’un dels pilars econòmics del país, una font d’ocupació indiscutib­le i un dels emblemes internacio­nals que contribuei­xen decisivame­nt a la puixança turística d’Espanya. Per raons sanitàries, l’hostaleria, el lleure –des d’espectacle­s fins a gimnasos i recintes esportius– i la cultura han estat sectors especialme­nt afectats per les restriccio­ns. Quan la pandèmia hagi passat, serà el moment d’avaluar amb rigor i objectivit­at la relació entre aquests sectors i la propagació del virus. Ara, però, és el moment de recuperar activitats que resulten més gratifican­ts que mai. Les mesures anunciades pel Procicat van en la bona direcció perquè les dades sanitàries així ho permeten i ha arribat el moment de consolidar la il·lusió col·lectiva per tirar endavant, en vista de l’èxit de les campanyes de vacunació. Aquells que dubtaven d’aquest remei tan vell i contrastat s’erren.

Naturalmen­t, aquesta relaxació horària que prolonga l’activitat de bars, restaurant­s, gimnasos, estadis i pavellons esportius

Les dades sanitàries permeten ampliar els horaris nocturns i donar un respir a sectors en crisi

ha d’anar acompanyad­a de normes bàsiques, d’altra banda ja interiorit­zades per la població, el comportame­nt de la qual en línies generals ha estat exemplar, pacient i comprensiu. Una excepció –aïllada– han estat els botellots, més nombrosos després del final de l’estat d’alarma, fet comprensib­le perquè la joventut té les seves singularit­ats, com les té la vellesa. Han respost majoritàri­ament a l’envit, en gran part per amor als seus i per consciènci­a social. Exigir-los ara, amb l’estiu a tocar i amb els índexs sanitaris favorables, que no es relacionin o es diverteixi­n era excessiu. Les mesures del Procicat semblen, en qualsevol cas, ideades per erradicar els botellots.

L’augment dels aforaments permesos –sense arribar en cap cas al cent per cent– reforça també l’esport –el que es practica o el que es contempla– i els festivals estivals, tan incrustats en els hàbits culturals de l’estiu a Catalunya i la resta d’Espanya. Són sectors que han demostrat responsabi­litat i capacitat a l’hora d’implantar i fer respectar les mesures sanitàries. L’economia és també un estat d’ànim i no hi ha motius, vista la tendència hospitalàr­ia, per no donar suport a aquests hàbits i sectors que alegren la vida de les persones. L’esperit optimista sembla niar en la llista de relaxacion­s i ampliacion­s d’horari, que probableme­nt no seran les últimes. La pandèmia no ha desaparegu­t, però comença a quedar enrere.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain