La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hora de les decisions

- Jordi Amat

Avui se celebrarà al CCCB una jornada per pensar com la regió de Barcelona pot ser cada vegada més una metròpolis intel·ligent. És una trobada que s’integra en el procés que el Pla Estratègic Metropolit­à va posar en marxa fa més d’un any i forma part d’un exercici de planificac­ió que té la pretensió de proposar una sèrie de “missions” per transforma­r la regió i activar les aliances necessàrie­s per tal que la transforma­ció sigui possible. Una d’aquestes transforma­cions hauria d’aconseguir que la regió on vivim més de cinc milions de persones sigui més pròspera i equitativa, i ho sigui gràcies a la cultura, la innovació i la recerca científica. Aquesta és la intel·ligència urbana del futur. És una aposta a mitjà termini que es vol dotar d’uns fonaments diguem-ne filosòfics –els de l’humanisme tecnològic– i que pretén sincronitz­ar la capital de Catalunya amb aquelles ciutats del món on la qualitat de vida es vol fer compatible amb el progrés que desitja tothom i la sostenibil­itat que tots necessitem. La reinvenció de la marca Barcelona, que durant un quart de segle ha viscut de la ressaca del 92, exigeix trobar la fórmula que ho faci possible.

Buscar, concretar i implementa­r aquesta fórmula no era ni de bon tros la missió amb la qual Ada Colau va arribar inesperada­ment a l’alcaldia. La seva elecció, que s’explica en un moment molt concret i per una dinàmica que era alhora local i global, va respondre a la insatisfac­ció creixent d’una part no menor de la ciutadania per la resposta institucio­nal que s’havia donat a la crisi econòmica i que tenia la seva concreció més sagnant en els desnonamen­ts. Però per passar de la protesta a la política –de l’activisme a l’exercici de l’autoritat pública– necessitav­a un reconeixem­ent i unes complicita­ts que l’alcaldessa no ha tingut prou o no ha pogut guanyar-se mai del tot. Precisamen­t ara, tanmateix, té la possibilit­at de liderar una sèrie d’accions que poden evidenciar la maduració del seu projecte i experiment­ar amb aquella fórmula. No depenen només de l’Ajuntament, però l’Ajuntament pot decantar-les o encaminar-les en una determinad­a direcció. Totes tenen a veure amb la possibilit­at de convertir la regió de Barcelona en una metròpolis intel·ligent.

Una d’aquestes accions està relacionad­a amb l’aeroport. És evident que el país necessita que el Josep Tarradella­s es consolidi com un hub internacio­nal, però l’Ajuntament i la Generalita­t no es poden limitar a donar suport sense més a la proposta d’Aena, sinó que han de fer tots els possibles perquè l’ampliació respongui també a una idea de valor públic. Aquesta és la funció d’una política progressis­ta. Una altra d’aquestes accions és el seguiment implicat de la Ciutadella del Coneixemen­t, un nou pol de recerca que haurà de tenir prou magnetisme per retenir, captar i generar talent i innovació università­ria. La darrera acció, finalment, és el paper que a partir d’ara pot exercir l’Ajuntament a l’hora de resoldre el culebrot de l’Hermitage.

Durant els darrers anys s’han anat acumulant una quantitat formidable d’equívocs sobre aquest projecte. Aquí mateix en parlava fa poques setmanes. I com ha passat amb tantes coses en aquest país, s’ha pensat més en la forma que no en el fons. Però haurà estat la resistènci­a de l’Ajuntament a convertir aquell espai del port exclusivam­ent en una franquícia regional allò que, després de tot, tal vegada permetrà que l’Hermitage esdevingui una peça més d’un projecte més potent. Perquè no és només que el Liceu pugui ampliar-se sense hipotecar-se i que el Gran Teatre pugui establir sinèrgies amb el Mariinski de Sant Petersburg. També és factible materialit­zar el hub de reflexió urbana Urban Tech. No es tracta d’una alternativ­a, sinó d’una evolució que acabarà millor del que podia esperar-se: la decisió és impulsar la Bocana del Coneixemen­t.

Una sèrie d’accions poden convertir la regió de Barcelona en una metròpolis intel·ligent

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain