La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya obre restaurant­s i bars fins a la una i possibilit­a els festivals

Més horari i aforament a l’aire lliure per a les activitats de cultura i esport Els espais al descobert per a més de 15.000 assistents es podran omplir fins a un 20% El comerç omplirà un 70% de l’espai, incloent-hi àrees comunes i lúdiques dels centres

- MARTA RICART

La desescalad­a anticipa l’estiu. El Govern va anunciar ahir una flexibilit­zació de les restriccio­ns per contenir la covid que entrarà en vigor aquest divendres, dos dies abans del previst, i que amplia en la majoria de sectors l’aforament i l’horari en la franja nocturna. Possibilit­a així més activitats estiuenque­s, començant per la revetlla de Sant Joan.

Les mesures es van anunciar mitjançant una nota de premsa (que no diu si seran per una setmana o més) després de la reunió al matí del Procicat, l’òrgan gestor de la crisi, però sense la roda de premsa habitual dels consellers de Salut i Interior. En tot cas, tot just quatre setmanes després que s’aixequessi­n l’estat d’alarma i el confinamen­t nocturn el Govern amplia l’horari de restaurant­s i bars fins a la una de la matinada, el mínim que demanava el sector (permet servir doble torn de sopars), que té pressa per recuperar la normalitat i que fa dues setmanes ja va accelerar tancar una hora més tard gràcies a un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

També fins a la una (una hora més) serà el nou horari per a activitats culturals (teatres, cinemes, auditoris, espectacle­s musicals...), esportives i per al comerços de conveniènc­ia i d’estacions de servei. A més d’ampliar l’horari, activitats esportives i culturals a l’aire lliure, en espais o instal·lacions amb capacitat superior a les 15.000 persones, podran omplir un 20% d’aquest aforament. Amb condicions: hauran de separar espais, ordenar fluxos d’entrades i sortides per anar al lavabo o al bar per evitar aglomeraci­ons i amb un màxim de 3.000 persones en seients preassigna­ts. Fins ara l’aforament màxim per a aquestes activitats era de 3.000 persones.

La restauraci­ó i bars dels equipament­s culturals i esportius també podran obrir amb les mesures que regeixen per al seu sector. Aquestes mesures possibilit­aran l’organitzac­ió, per bé que limitada en capacitat i horari (s’ignora si s’aniran ampliant), d’actes més multitudin­aris a l’aire lliure, com ara els festivals i concerts musicals usuals de l’estiu. Però en espais oberts amb aforament inferior a 15.000 persones el màxim permès continuarà sent de 3.000 assistents.

El Govern no va al·ludir en les mesures al lleure nocturn, malgrat l’acord d’ahir del Consell Interterri­torial de Salut que permetria obrir-lo a Catalunya, ja que està en un risc epidèmic mitjà (incidència de 110 casos per 100.000 habitants). Les discoteque­s són l’únic sector tancat des de l’estiu, per a desesperac­ió dels negocis que fins i tot han anat (sense resultat favorable) als tribunals. Abans-d’ahir el nou conseller de Salut, Josep Maria Argimon, es va mostrar partidari d’obrir-les “aviat”, però de manera regulada.

Des de divendres també es permetrà el consum de menjar i beguda en espais públics, tot i que només en àrees habilitade­s per a això (àrees de descans, de pícnic). Des del 24 de maig els grups ja es poden fer de 10 persones (a les

taules de bars i restaurant­s, de sis). A banda, es continua permetent menjar a l’aire lliure a grups de sortides escolars i de lleure educatiu.

El comerç també farà un altre pas cap a la normalitat amb l’ampliació de l’aforament a un 70% (ara és d’un 50%), també a les àrees de descans i jocs dels seus centres comercials. I igualment per a mercats ambulants i fires. També augmentara­n l’aforament fins a un 50% les fires i parcs d’atraccions (oberts fa menys d’un mes) i les activitats lúdiques en espais tancats.

Les instal·lacions esportives ampliaran l’aforament fins a un 70% i el mateix passarà amb els locals de joc, malgrat que en aquest cas amb un màxim de 500 assistents, 1.000 si s’ha reforçat la ventilació o si es prenen mesures per evitar aglomeraci­ons. Ara l’aforament en aquests espais, dels últims que s’havien autoritzat obrir, era d’un 30% i no pas més de 250 persones amb ventilació reforçada. Així mateix, podran funcionar amb un 70% d’aforament els centres cívics si disposen de ventilació reforçada (fins ara era d’un 50% i en grups de no més de deu persones).

MENJAR A L’AIRE LLIURE Es torna a autoritzar aquest consum, però només a les àrees habilitade­s per a això

L’EPIDÈMIA Està estabilitz­ada, els indicadors ja no baixen tan de pressa com en setmanes anteriors

Una altra mesura decidida és que s’elimina la restricció d’ocupació de vehicles de transport públic de fins a nou places. Fins ara només podien portar sis passatgers i no es permetia ocupar el seient del copilot.

Argimon compareixe­rà avui en roda de premsa, després d’un mes sense fer-ho, però abansd’ahir ja va dir que, malgrat el descens de l’epidèmia, no acaben de caure en picat els diferents indicadors, com ara la incidència o la mortalitat. Per bé que hi ha menys de 600 contagis al dia de mitjana, el grup d’analistes Biocomsc ha assenyalat que s’ha alentit la baixada a un 5% setmanal. Els últims dies també és més lent el descens del nombre d’hospitalit­zats (684 ahir, 234 a les ucis, xifres com les de mitjans d’octubre). La taxa de transmissi­ó (R) va pujar a 1,02, tot i que Argimon ja va assenyalar que és el que es preveia i que continuarà unes quantes setmanes. Indica que l’epidèmia està estabilitz­ada.

El Biocomsc estima que les pròximes setmanes s’anirà notant més la vacunació a partir dels 50 anys, amb menys hospitalit­zacions i defuncions de persones de les franges dels 50 i 60.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Ambient al barri del Born de Barcelona fa menys d’un mes, després que s’aixequés l’estat d’alarma
XAVIER CERVERA Ambient al barri del Born de Barcelona fa menys d’un mes, després que s’aixequés l’estat d’alarma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain