La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les discoteque­s mantindran restriccio­ns fins a l’agost

Aval al pla de Sanitat però sense unanimitat autonòmica

- CELESTE LÓPEZ

El document d’actuacions coordinade­s o, el que és el mateix, el document que estableix les mesures a adoptar en funció de la situació epidemiolò­gica de cada territori catalogat en nivells en funció del risc (nova normalitat, baix, mitjà, alt i extrem), ja no serà una simple guia de recomanaci­ons com fins ara. El que estableix, almenys pel que fa al lleure nocturn, restauraci­ó i esdevenime­nts multitudin­aris, serà de compliment obligatori (es publicarà al BOE) en totes les comunitats per evitar que una regió amb un risc alt pugui obrir, per exemple, les discoteque­s fins a les quatre de la matinada sense límit d’aforaments, com va passar l’estiu passat. Aquestes restriccio­ns es mantindran fins que el 70% de la població estigui vacunada, cosa que es preveu que passi cap a mitjans d’agost.

Ho va decidir ahir el Consell Interterri­torial, amb el vot en contra de sis comunitats (Madrid, Andalusia, Múrcia, Catalunya, Galícia) i l’abstenció de Castella i Lleó i Melilla. El País Basc no va voler votar, segons informen fonts regionals. La majoria d’aquests territoris va justificar la seva decisió dient que el Ministeri de Sanitat envaeix competènci­es.

Madrid ja ha anunciat que recorrerà a la justícia, com ja va fer l’any passat amb les ordres comunicade­s de Sanitat en relació amb el pont de Sant Josep, per saber si realment aquests documents poden ser de compliment obligatori quan no es voten per unanimitat. “La justícia ens va donar la raó”, va dir la ministra Carolina Darias. Madrid, amb el País Basc, Aragó i La Rioja, estan en fase 3, de manera que els locals nocturns encara no poden obrir.

I si les comunitats no ho compleixen? La ministra Darias no preveu que no es compleixin les “mesures de compliment obligatori”.

Segons aquest document, els locals de lleure nocturn podran obrir si tenen un risc baix, però amb restriccio­ns. El Consell Interterri­torial en va aprovar l’obertura fins a les tres de la matinada, però només als llocs amb un risc baix de covid (entre altres indicadors, una incidència acumulada inferior als 50 casos per 100.000 habitants, i en aquests casos poden obrir fins a les tres) o amb risc mitjà (menys de 150) i una situació epidemiolò­gica que reveli que la pandèmia està sota control.

Els bars i els restaurant­s obriran fins a la una de la matinada, però l’interior es mantindrà tancat si estan en risc alt.

Segons el que s’ha aprovat, els interiors dels locals de lleure i de restauraci­ó seran d’un 50% a les regions amb risc baix (es podran incrementa­r en un 10% si s’apliquen mesures de control de riscos que garanteixi­n un alt nivell de ventilació i control de la qualitat de l’aire) i d’un terç a les de risc mitjà. Les taules com a màxim seran de sis persones.

A l’exterior l’ocupació serà d’un 100% però mantenint la distància de seguretat entre les taules, que podran reunir un màxim de deu persones. No s’aclareix si es podrà ballar o no. Sí que caldrà menjar i beure assegut. Pel que fa a fumar, s’insisteix que no estarà permès a la via pública si no es pot garantir la distància interperso­nal.

 ?? XAVI JURIO ?? Diversió de matinada a l’assaig clínic que es va fer al maig a Sitges per a la reobertura del lleure
XAVI JURIO Diversió de matinada a l’assaig clínic que es va fer al maig a Sitges per a la reobertura del lleure

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain