La Vanguardia (Català-1ª edició)

El curs escolar arrencarà el 13 de setembre i s’acabarà el 22 de juny

Els directors de centre traslladen a Educació que estan farts de la falta de recursos

- CARINA FARRERAS

El curs escolar 2021-2022 començarà el dilluns 13 de setembre i finalitzar­à el dimecres 22 de juny, segons l’ordre de calendari escolar publicada ahir per la Conselleri­a d’Educació. Les vacances de Nadal s’han fixat del 23 de desembre al 7 de gener, tots dos inclosos, i les de Setmana Santa, de l’11 al 18 d’abril. Les escoles disposen, així mateix, de tres dies festius de lliure disposició

La junta de centres exigeix al departamen­t que arregli la falta d’hores per coordinar reunions del claustre

que poden repartir en els tres trimestres sense que coincideix­in amb l’inici o el final de classes abans de vacances.

Aquestes dates són d’obligat compliment en totes les etapes, a excepció de cicles formatius de grau superior d’FP inicial i d’arts plàstiques i disseny, que comencen el 20 de setembre. D’altra banda, els ensenyamen­ts de centres i aules d’adults en data sense determinar però abans del dia 20, i les escoles oficials d’idiomes començaran el curs abans del 27 de setembre.

Les activitats d’ensenyamen­ts de règim especial i les de l’FP acabaran segons el calendari de la seva programaci­ó acadèmica, i a l’ESO es programara­n activitats amb “caràcter obligatori” almenys fins al 17 de juny, cosa que impedirà que els centres donin llibertat d’assistènci­a als alumnes després dels exàmens.

L’entrada a l’escola dels pàrvuls es pot fer de manera progressiv­a la primera setmana de classe perquè es vagin adaptant a la nova rutina. El calendari també estableix que els exàmens de recuperaci­ó de l’ESO es faran entre el 17 i el 22 de juny.

L’horari escolar a Infantil i Primària serà entre les 8.30 hores i les 18 hores, comprèn cinc hores lectives diàries, distribuïd­es en dos períodes separats per descans al migdia, i no pot acabar abans de les 16 hores. En cas que no hi hagi consens en el consell escolar del centre, l’horari marc en aquesta etapa és de 9 hores a 12.30 hores i de 15 hores a 16.30 hores. A l’ESO l’horari s’emmarca de 8 hores a 18 hores.

D’altra banda, les direccions de centre han manifestat a la Conselleri­a d’Educació el seu enorme malestar per la falta de recursos de què han disposat aquest any, en què ha coincidit una millora en l’horari dels professors –reducció d’hores per a coordinaci­ó–, l’eliminació de l’anomenada sisena hora als centres d’alta i màxima complexita­t i la dificultat d’organitzar els centres per evitar els contagis i gestionar els casos covid. Aquests dies que han rebut els recursos que tindran el pròxim curs observen que no s’ha respost a les seves necessitat­s, especialme­nt greus als instituts.

Fins al setembre els professors de secundària tenien l’obligació d’estar almenys 28 hores en horari fix al centre, però a partir d’aquest curs el departamen­t les va fixar en 24 hores, en compliment d’una ordre del Parlament. D’aquestes 24 hores, 19 es dediquen a classes, 5 a coordinaci­ó i 4 són d’ús individual, per a reunions amb pares, per exemple.

La junta de directors ha plantejat que amb aquesta distribuci­ó d’horari i amb aquestes plantilles no s’arriba a tot, i encara menys en un context de pandèmia, de transforma­ció digital i d’innovació educativa. En les reunions amb el departamen­t també han traslladat que els equips directius han estat disponible­s fora del seu horari, caps de setmana i vacances per gestionar problemes i quarantene­s.

Amb aquesta sobrecàrre­ga de feina reclamen més hores del seu horari per dedicar-se a la gestió del centre i la retribució del complement de direcció a què tenen dret des de fa anys, però que no s’aplica, a diferència d’altres col·lectius, com ara els de salut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain