La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una altra guerra entre avis i ocupes en una finca municipal

Els inquilins d’un edifici per a persones grans de l’Ajuntament de Barcelona denuncien que estan desemparat­s

- LUIS BENVENUTY

Els inquilins d’una finca municipal de pisos per a gent gran al 39 de Nou de la Rambla denuncien que els ocupes de diversos pisos els estan amargant la vida, que es droguen i fan la migdiada en matalassos a les zones comunes, que quan els recriminen la seva actitud els amenacen de tallar-los el coll. “I omplen de ferralla l’ascensor i l’espatllen”. Aquestes persones grans guarden l’anonimat perquè tenen por i se senten desemparad­es. Tampoc no volen que les fotografiï­n. Com els veïns del 9 de l’Om. Allà també estan tots terroritza­ts.

“El meu fill va venir a viure amb mi perquè no m’atreveixo a sortir al passadís”, diuen, a l’uníson, al terrat. “Ja no puc dormir; miri les pastilles que m’he de prendre!”. “Sap què suposa per a nosaltres quedar-nos sense ascensor? Molts van en cadira rodes. Ens estan tancant!”. “La gent està venint a comprar droga, a vendre coses robades, a...”. “Fa poc l’Ajuntament va arreglar el portal, va netejar el terrat..., però baixi les escales i ja ho veurà...”. “Miri el feix de queixes que tenim; no ens fa cas!”. “Sempre havíem tingut alguns ocupes, però eren famílies normals amb conflictes; ara, en canvi...”.

“La culpa és dels del quart, dels últims a arribar –diu una dels ocupes–. Jo vaig llogar una habitació als pakistanes­os que tenien ocupat aquest pis, i fa dos anys van marxar perquè els van arribar uns papers del jutjat, o sigui que me’l vaig quedar, amb les meves filles... No havíem tingut problemes fins ara. Això li sembla un pis de crac? Faci fotos! La culpa és dels del quart, que porten tota la xusma. Jo no penso marxar, jo estic amb els serveis socials...”. I mentrestan­t una altra ocupa, la de davant, assenteix. “Em vaig ficar al pis on hi havia la meva parella, que s’hi va ficar amb el que hi vivia, i després es va quedar sol...”. A la quarta planta ningú no obre la porta. I fonts municipals diuen que “l’Ajuntament treballa intensamen­t en el mantenimen­t de la finca, amb intervenci­ons freqüents per incivisme i vandalisme. Actualment ens consten cinc situacions irregulars en què s’està treballant”. Els Mossos també estan investigan­t què passa en aquestes escales. De fet, es tracta d’un relat semblant al d’una altra finca també gestionada pel Consistori, també en el punt de mira dels investigad­ors, la del carrer Om.

Allà fa anys que molts veïns, molts també grans, lamenten que els ocupes de diversos pisos els amenacen tota l’estona, s’apropien de les zones comunes, volen fer-los fora per quedar-se l’edifici i fer-lo servir com a base per als seus mercadejos, uns tripijocs més aviat intermiten­ts, aparentmen­t improvisat­s i de pa sucat amb oli, sobretot si els consideres un a un, on no queden clars els papers que té cadascú...

Però setmanes enrere la denúncia per coaccions d’un inquilí va trencar la llei del silenci. I aquests dies els Mossos van desallotja­r un d’aquests pisos. En el llançament els policies van trobar una petita plantació de marihuana. A l’habitatge no hi havia ningú. Així doncs, els Mossos acaben de demanar al jutjat que avanci tant com pugui les dates dels llançament­s dels altres dos pisos ocupats i que dicti les ordres d’allunyamen­t necessàrie­s perquè la gent pugui viure en pau. Segons els Mossos, aquestes mesures cautelars són necessàrie­s davant l’alarma social generada. Aquestes històries són molt més que simples problemes de convivènci­a.

Els Mossos adopten noves estratègie­s per impedir que amarguin la vida als més febles

 ?? ÀLEX GARCIA ?? D’aquesta manera llueix ara el carrer Sant Gil del barri del Raval
ÀLEX GARCIA D’aquesta manera llueix ara el carrer Sant Gil del barri del Raval
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Les escales s’han convertit en un femer
ÀLEX GARCIA Les escales s’han convertit en un femer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain