La Vanguardia (Català-1ª edició)

Científics de l’ICFO obren la via a la comunicaci­ó quàntica a internet

Avenç per aconseguir que la transmissi­ó de dades sigui absolutame­nt segura

- LEYRE FLAMARIQUE / JOSEP CORBELLA Madrid / Barcelona

Investigad­ors de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) han establert les bases per transmetre dades per internet utilitzant les lleis de la física quàntica en una investigac­ió a què la revista Nature dedica la portada aquesta setmana. S’espera que les comunicaci­ons quàntiques permetin transmissi­ons més segures, ja que cap missatge no podrà ser intercepta­t sense que l’emissor i el receptor ho sàpiguen, cosa que ha despertat l’interès de bancs, exèrcits i governs.

En experiment­s fets a la seu de l’ICFO a Castelldef­els, els investigad­ors han aconseguit entrellaça­r dues memòries quàntiques situades en laboratori­s diferents. Això significa que un únic fotó era alhora a les dues memòries, separades per una distància de 10 metres.

En pròxims experiment­s entre

Barcelona i Castelldef­els, l’equip de l’ICFO es proposa d’estendre el rang dels enllaços quàntics a 35 quilòmetre­s. Més endavant esperen aconseguir repetidors quàntics per transmetre la informació de manera extremamen­t segura a distàncies més llargues utilitzant les infraestru­ctures de telecomuni­cacions actuals.

Als cables de fibra òptica de les xarxes de telecomuni­cacions el senyal es degrada amb la distància i calen amplificad­ors cada 50 o 100 quilòmetre­s, explica Hugues de Riedmatten, investigad­or Icrea a l’ICFO i director del treball. Amb els repetidors quàntics “volem aconseguir una versió quàntica del repetidor que permeti comunicar a una distància superior als 100 quilòmetre­s”, declara el físic, el projecte del qual està finançat per la Fundació Moore dels Estats Units.

Juntament amb més capacitat per cobrir distàncies llargues, la física quàntica també propicia més seguretat a les telecomuni­cacions. Els processos d’encriptaci­ó actuals se serveixen de computacio­ns complexes basades en números primers molt grans. Amb les comunicaci­ons quàntiques “la seguretat estarà garantida per les lleis de la física i no pas per les matemàtiqu­es”, assegura De Riedmatten. Actualment ja hi ha companyies que ofereixen serveis d’encriptaci­ó quàntica d’informació.

L’experiment ha consistit a entrellaça­r dues memòries quàntiques, és a dir, dispositiu­s capaços d’emmagatzem­ar informació utilitzant les lleis de la física quàntica. En aquest cas es van fer servir fotons, que es van emmagatzem­ar en una petita estructura cristal·lina. Perquè els cristalls poguessin actuar com a memòries quàntiques, se’ls van afegir àtoms de praseodimi, un element químic del grup de les terres rares.

Segons els resultats presentats a Nature, el dispositiu va permetre tenir un fotó compartit entre les dues memòries quàntiques durant 25 microsegon­s. “Hi havia un fotó que estava guardat en una de les dues memòries i al mateix temps estava guardat a l’altra. Això en la física clàssica no podria passar mai. És una propietat de la física quàntica que és fonamental per a la comunicaci­ó quàntica”, explica Samuele Grandi, coautor de la investigac­ió.

Els fotons es van detectar en la longitud d’ona utilitzada en les telecomuni­cacions actuals, cosa que indica que els nodes de comunicaci­ó quàntica es podrien integrar a les xarxes de telecomuni­cació ja existents.

La revista ‘Nature’ dedica aquesta setmana la portada a la recerca de l’equip de Castelldef­els

 ?? ICFO / EP ?? Els autors de la investigac­ió, dirigits per Hugues de Riedmatten (dreta), a l’ICFO
ICFO / EP Els autors de la investigac­ió, dirigits per Hugues de Riedmatten (dreta), a l’ICFO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain