La Vanguardia (Català-1ª edició)

A la llista negra... negra?

- Juan Bufill Crític d’art

M’agradaria poder afirmar una altra cosa, però sembla cert que Picasso era masclista, misogin i va abusar del seu poder i va maltractar físicament i psicològic­ament les seves parelles. Fa uns anys vaig presentar a Barcelona el llibre d’Alicia Dujovne Ortiz Dora Maar: prisionera de la mirada. Llegint aquesta formidable i ben documentad­a biografia de l’excel·lent fotògrafa em vaig emportar una impressió horrible de Picasso i de molts surrealist­es: quina colla de sàdics, narcisiste­s i misògins...! De Picasso crida l’atenció el seu afany perquè Dora Maar abandonés la fotografia, precisamen­t el mitjà d’expressió en què ella era excel·lent, mentre que en la pintura només podia ser una ombra del gran Picasso. Hi ha dones castradore­s, però també hi ha homes castradors.

És difícil separar l’estètica de l’ètica i l’autor de la seva obra. A l’obra de Picasso hi ha molta agressivit­at i violència. Tret de les seves fases malenconio­ses, clàssiques i tardanes, hi abunden les expression­s de sexe ferotge i mort (fins i tot per denunciar-la). En canvi, l’amor es troba a les pintures de Chagall, i a més és un amor que vola. I la poesia és en Miró, en Klee, en Arp... I per descomptat en els millors poetes.

Ara bé: com es pot posar fi a la història de les arts i de la literatura...? És molt fàcil: prohibint tota menció als autors amb defectes greus, per exemple

Com es pot posar fi a la història de les arts? És fàcil: prohibint tota menció als autors amb defectes greus

l’egoisme, la misogínia, el masclisme, el sadisme... Potser se salvaran cineastes com Tati (però no Chaplin), filòsofs com Albert Camus (però no el nazi Heidegger), etcètera. I si hi incloem l’afició als licors i les drogues en quedarien molt pocs i molt poques. Així doncs, en aquest cas la caça de bruixes tampoc no sembla recomanabl­e. I dir-ne llista negra és racista.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain