La Vanguardia (Català-1ª edició)

“De la favela al món”

Emerson Royal és el sisè lateral brasiler que fitxa pel FC Barcelona

- ANAÏS MARTÍ

Arribar a Europa, fitxar pel Barcelona i jugar com a cedit al Betis durant dues temporades no ha fet que Emerson Leite de Souza (São Paulo, Brasil, 1999) hagi oblidat els seus orígens. Al contrari. Orgullós, el sisè lateral brasiler que arriba a la disciplina blaugrana ensenya sempre que pot el tatuatge que porta al braç, on es pot llegir Da favela para o mundo (de la favela al món), referint-se a una favela del districte d’Ermelino Matarazzo (São Paulo) on va néixer i va passar part de la infantesa. Els senyals no s’acaben aquí. Perquè el jove futbolista, el mateix que ara ha entrat a la convocatòr­ia de la selecció brasilera per reemplaçar el seu ídol, Dani Alves, per jugar la Copa Amèrica, viatja i ajuda a la terra dels seus orígens sempre que pot. “Durant la pandèmia va donar aliments al seu barri. També va organitzar partits amb els nens”, expliquen des de Sevilla, on van acomiadar ahir un jugador que defineixen com “una esponja. Algú sempre disposat a millorar”. A Emerson li agrada que li diguin Royal, el sobrenom que l’acompanya des de petit. En la seva segona temporada amb el Betis va demanar de portar E. Royal a la samarreta. Es tracta d’un sobrenom de la infantesa que li va posar la seva tia. “Quan era un nen, hi havia una mascota d’un anunci de la gelatina de la marca Royal que tenia la boca molt grossa. I com que plorava per tot, la seva tia li deia Royal. El resultat era que se li posava una boca grossa, com la de la mascota de la gelatina”, afegeixen des del Brasil.

Emerson va arribar a Sevilla acompanyat dels seus pares, el seu germà i els seus dos cosins, amb qui és habitual veure’l jugar futbol en el temps lliure. De fons els acompanya la música brasilera, gust que ha heretat del seu pare, músic de professió. Al Benito Villamarín, Emerson Royal es va posar a les ordres primer de Rubi. “Amb ell va aprendre a millorar defensivam­ent parlant”, insisteixe­n des d’Heliópolis. Amb Pellegrini es va consolidar. “Cada setmana parlaven de com podia millorar”, afegeixen.

Royal, que admira molt Messi i Neymar, deixa al Betis grans amics. “S’avé amb Andrés Guardado i també amb Aïssa Mandi, que va ser qui més el va ajudar quan va arribar. En Joaquín sempre li feia la broma que el seu pare, que té 39 anys, era mes jove que ell”, expliquen des del vestidor, on el defineixen com a “algú amb moltes qualitats i que al Barça pot encaixar perquè és un lateral profund i agressiu en defensa”.

En les dues temporades i mitja en què ha format part del club verd-i-blanc, el lateral ha disputat 79 partits, ha marcat cinc gols i ha generat deu assistènci­es. Comprat a mitges per les dues entitats a l’Atlético Mineiro, el Barcelona ha decidit incorporar un lateral que ha deixat un gran record com a futbolista verd-i-blanc. Tant és així que el Betis li va recordar en un comunicat oficial que “sempre tindrà casa seva a Heliópolis”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain