La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vols al límit fins que va arribar la pandèmia

L’ampliació de l’aeroport de Barcelona s’ha anat endarrerin­t mentre la seva capacitat arribava al topall assumible

-

de Girona en la tercera pista del Prat. El projecte va quedar en un calaix, fins a l’arribada de l’actual proposta.

Altres entitats han instat a explorar altres opcions que no comportin grans obres. Un informe de la Cambra de Comerç del 2019 advocava per reconfigur­ar les pistes actuals, de manera que es puguin incrementa­r les operacions. “La revisió del pla director de l’aeroport ha de pensar en l’adaptació de l’operativa de les pistes per donar resposta al creixement esperable del trànsit aeri, que pot arribar als 90 milions el 2030”, apuntava l’informe. El problema d’aquesta proposta és l’augment considerab­le del soroll, motiu pel qual els veïns de la zona també la van rebutjar al seu dia.

Aena va haver d’ajornar els seus plans per a l’aeroport com a

Aena ha plantejat diferents propostes per fer créixer la instal·lació, però cap no fructifica

conseqüènc­ia de l’esclat de la crisi. L’inici de les obres s’ha deixat per al 2025, si finalment s’aprova, i no finalitzar­ien fins a gairebé una dècada més tard. Aleshores, els organismes aeris preveuen que la recuperaci­ó del trànsit de passatgers sigui un fet. El pla del gestor aeroportua­ri per al Prat necessita en tot cas l’aprovació de la Comissió Europa, ja que comporta la desprotecc­ió d’un espai de la xarxa Natura 2000.

El procedimen­t és molt estricte, encara que el president d’Aena, Maurici Lucena, creu que es pot superar si hi ha consens i es presenta una proposta mediambien­tal adient.

Mentre es decideix tot això, l’ampliació de l’aeroport de Barajas ja està en marxa. L’inici de les obres també s’ha ajornat al 2025 per passar el gruix de la pandèmia, però s’ha iniciat el procés de licitació de les obres. En aquest cas, el projecte sí que genera consens i Madrid comptarà amb un aeroport amb capacitat per a 80 milions de passatgers a l’any.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Josep Mateu (RACC), Javier Faus (Cercle d’Economia), Salvador Alemany (La Caixa), Javier Godó, comte de Godó, editor de La Vanguardia, i Antoni Brufau (Repsol), a l’acte d’Esade
XAVIER CERVERA Josep Mateu (RACC), Javier Faus (Cercle d’Economia), Salvador Alemany (La Caixa), Javier Godó, comte de Godó, editor de La Vanguardia, i Antoni Brufau (Repsol), a l’acte d’Esade

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain