La Vanguardia (Català-1ª edició)

TRÀNSIT DE PASSATGERS A L’AEROPORT DE BARCELONA

- MAITE GUTIÉRREZ EDUARDO MAGALLÓN

Parlar ara d’assolir els 70 milions de passatgers anuals a l’aeroport de Barcelona, xifres que preveu el pla d’Aena, sona a ciència-ficció. La pandèmia ha sumit la indústria aèria en una crisi sense precedents, de la qual espera sortir gràcies a la vacunació massiva contra la covid a tot el món. Però abans de la irrupció del coronaviru­s plantejar aquesta xifra no era gens esbojarrat. El Prat s’havia acostat al límit de la seva capacitat el 2019, situat en 55 milions de viatgers. Aquest topall havia generat, a més, problemes amb les operacions i retards de forma contínua.

El creixement sostingut de passatgers en l’última dècada –vegeu gràfic– havia plantejat fa temps la necessitat de fer créixer la instal·lació. En especial, per atreure vols interconti­nentals amb passatgers d’alt valor afegit. Els plans d’Aena per ampliar l’aeroport s’han anat succeint des d’aleshores, amb diferents solucions, sense arribar mai a materialit­zar-se per disparitat de criteris.

L’última proposta, que planteja construir una terminal satèl·lit i allargar 500 metres la tercera pista, envaint un espai natural protegit, no ha estat una excepció i també està sent objecte d’una llarga i intensa controvèrs­ia. I, de nou, el temps per donar o no el vistiplau s’esgota.

La darrera gran obra a l’aeroport va ser la construcci­ó de la terminal 1, inaugurada el 2009. Des d’aleshores poques coses han canviat al Prat, malgrat que el nombre de passatgers no parava de créixer fins a l’arribada del coronaviru­s. L’any 2018, l’aleshores president d’Aena, Jaime García Legaz, va anunciar un nou pla estratègic per al període 2018-2021, que pretenia connectar Barajas amb la xarxa de l’AVE, unint-lo amb l’estació de Chamartín, i millorar la connectivi­tat de l’aeroport de Girona-Costa Brava amb Barcelona a través del tren d’alta velocitat, cosa que permetrà unir la infraestru­ctura amb el centre de la ciutat en menys de 40 minuts. Llavors, els plans d’Aena passaven per convertir l’aeroport

En milions de passatgers a l’any i variació interanual 2010

FONT: 2011 2012 2013 2014 2015

-59.149 -39.012 -129.378

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain