La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fiança de 65 milions per a Rato en el seu tercer judici

- CARLOTA GUINDAL

L’exvicepres­ident del govern espanyol i expresiden­t de Bankia Rodrigo Rato s’asseurà al banc dels acusats per l’ocultació de part del seu patrimoni. El titular del jutjat d’instrucció número 31 de Madrid va acordar ahir obrir judici oral contra ell pels delictes fiscals, blanqueig i corrupció entre particular­s.

La resolució ja no és recurrible, per la qual cosa el següent pas és fixar la data per a un judici en què la Fiscalia sol·licita per a ell 70 anys de presó. A més de Rato estan acusades setze persones més, per a qui el jutge Antonio Serrano-Arnal va fixar una fiança. En el cas de l’expresiden­t de Bankia, haurà de dipositar en 24 hores 65,1 milions d’euros a fi de garantir la possible responsabi­litat civil derivada del procés.

En la resolució, el magistrat ha rebutjat incorporar els delictes de falsedat continuada i insolvènci­a punible, tal com sol·licitava la Fiscalia en el seu escrit d’acusació. Serà el tercer judici a què s’enfronta, després d’haver estat condemnat per les conegudes targetes black de Caja Madrid i absolt per la sortida a borsa de Bankia.

Segons la investigac­ió, Rato ha mantingut des del 1999 un patrimoni ocult a la Hisenda espanyola, a través de diverses societats, irlandeses, panamenyes i britànique­s. Per la Fiscalia, Rato hauria realitzat contínues activitats d’inversió financera amb multitud de comptes bancaris oberts a les Bahames, Suïssa, Luxemburg, el Regne Unit, Suïssa i Mònaco, entre altres indrets, en una operativa desconegud­a per la hisenda pública i que haurien constituït fets imposables des de l’any 2005 fins a l’any 2015. Una de les acusacions és que va manipular contractes a Bankia per adjudicar-los a empreses dirigides per testaferro­s seus.

 ?? EBS / ACN ?? El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni
EBS / ACN El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain