La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA congelen els aranzels per la taxa Google a sis països, inclosa Espanya

- REDACCIÓ

Gest de distensió de l’Administra­ció Biden. La guerra comercial que va començar l’anterior president Donald Trump ha entrat en un punt d’inflexió en el que sembla l’esbós d’una treva.

El Departamen­t de Comerç va anunciar ahir que suspendrà la recàrrega aranzelàri­a que pretenia aplicar a les importacio­ns procedents de sis països: el Regne Unit,

Itàlia, Espanya, Turquia, Índia i Àustria. La congelació de l’augment del 25% a les importacio­ns per valor de més de 2.000 milions de dòlars durarà uns 180 dies.

L’origen del conflicte és la introducci­ó de la anomenada taxa Google sobre les tecnològiq­ues, que han decidit introduir alguns països (com Espanya) i que suposa un gravamen del 3% de la facturació d’aquestes empreses. L’actual secretària de Comerç dels Estats

Units, Katherine Tai, continua pensant que una taxa sobre els gegants digitals és discrimina­tòria.

Tot i això, el matís del comunicat és que els EUA ara “es concentren en la recerca d’una solució multilater­al a una sèrie de problemes relacionat­s amb la fiscalitat internacio­nal, incloses les nostres preocupaci­ons sobre un impost sobre els serveis digitals”.

La idea de Tai és trobar un consens ampli a escala internacio­nal (l’OCDE i G-20), en què es reguli tant l’aplicació de l’impost mínim de societats (es treballa sobre una taxa del 15%) com la manera de fer pagar a les multinacio­nals d’internet una taxa justa sobre els seus guanys.

Els aranzels punitius llançats pels EUA tenen la seva base en una llei dels Estats Units del 1974, coneguda com a Secció 301, segons la qual es dona llum verda a mesures de retorsió comercial en el cas de discrimina­ció a empreses dels Estats Units. El Departamen­t de Comerç considera que l’objectiu de la taxa Google espanyola és “penalitzar certes firmes tecnològiq­ues pel seu èxit comercial”. Les autoritats calculen que Espanya podria ingressar en concepte d’aquest impost uns 155 milions de dòlars anuals (126 millones d’euros). Entre els productes espanyols que es veuran afectats pels aranzels addicional­s quan expiri la treva destaca la marroquine­ria (cinturons i bosses de mà), així com el calçat, la cristaller­ia d’interior, gambes, gambetes, llagostins o pop congelat.

Segons assenyala l’oficina comercial nord-americana, el valor comercial estimat dels productes inclosos i potencialm­ent afectats per la mesura tenia un valor de 324 milions de dòlars (265 milions d’euros) el 2019, és a dir, més del que podria recaptar Espanya mitjançant l’impost digital a les grans tecnològiq­ues.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain