La Vanguardia (Català-1ª edició)

El turisme rural torna a la normalitat

L’ocupació està al 50% i es preveu el ple a l’estiu

- BLANCA GISPERT

Mentre la meitat dels hotels de Barcelona han decidit continuar tancats aquest estiu a causa de l’escassetat de visitants, al camp i la muntanya, les cases rurals preveuen estar plenes a vessar.

El sector de l’agroturism­e va transmetre ahir optimisme en una roda celebrada de forma conjunta entre les entitats Confederac­ió Catalana d’Agroturism­e i Turisme Rural (Concatur), l’Associació Turisme Rural Girona, Costa Brava i Pirineu i la Confederac­ió del Turisme Rural i l’Agroturism­e de Catalunya (Turalcat). “Després d’un 2020 per oblidar, en què vam registrar caigudes de la facturació d’entre el 60% i el 80%, aquest any preveiem tancar l’exercici amb una facturació pràcticame­nt en els nivells del 2019”, comenta Carles Barcons, president de l’associació Turalcat.

El sector no disposa de xifres de negoci. Tot i això, els tres organismes –que represente­n més de 2.000 establimen­ts rurals de Catalunya– han elaborat una enCataluny­a questa que revela que les reserves de juliol i agost estan per sobre del 50% de les places disponible­s, “dada que indica que s’assolirà el ple a l’estiu”.

En concret, l’ocupació de les empreses de Concatur està en el 38% al juny i al 50% el juliol i l’agost. Mentrestan­t, a l’Associació Turisme Rural Girona, Costa Brava i Pirineu l’ocupació se situa entre el 60% i el 64% de juny a setembre i a Turalcat, les reserves estan entre el 80% i el 90% durant juliol i agost.

Barcons apunta que l’alça de l’ocupació es deu al final de les restriccio­ns de la mobilitat imposades a Catalunya i la resta d’Espanya. Les xifres ho demostren: “Al voltant del 80% de les reserves procedeixe­n de visitants de i el 20% es reparteix entre turistes de la resta de l’Estat i internacio­nals”. A més, el president assenyala que el creixement del turisme rural, en detriment de l’urbà, es deu a un canvi de tendència ocasionat per la pandèmia: “Els turistes volen evitar grans aglomeraci­ons en hotels i opten per espais còmodes i tranquils on hi ha més distanciam­ent”.

Malgrat l’optimisme, el sector de l’agroturism­e demana a la Generalita­t que permeti reunions de 15 persones –i no de 10– perquè molts establimen­ts rurals no poden satisfer la seva capacitat al complet a causa d’aquesta restricció. A més, Barcons lamenta que les tasques de neteja i desinfecci­ó restin dies hàbils de reserves.

En l’acte celebrat ahir, el sector també va aprofitar per emetre un manifest contra la massificac­ió dels espais naturals. Com a solució, reclama a la Generalita­t una millora d’infraestru­ctures: que es construeix­in bones xarxes de transport públic així com vies i camins que afavoreixi­n la mobilitat lenta i redueixin la saturació tant per a visitants com locals.

BANC SABADELL

El final de restriccio­ns a la mobilitat impulsa el turista local, que fuig d’aglomeraci­ons en hotels de la ciutat

 ?? LV ?? Representa­nts del sector de l’agroturism­e a la roda de premsa celebrada ahir
LV Representa­nts del sector de l’agroturism­e a la roda de premsa celebrada ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain