La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sri Lanka pateix la pitjor catàstrofe ambiental de la seva història

L’incendi i enfonsamen­t del vaixell de càrrega ‘X-press Pearl’ deixa una sopa tòxica

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

La pitjor catàstrofe ecològica de la història de Sri Lanka té una part visible. El vaixell de càrrega X-press Pearl ha vessat tres mil milions de boles de poliestirè que no paren d’arribar a les platges. Centenars de soldats les retiren amb pales. “Al matí torna a estar igual”, confessa un dels cinquanta mil pescadors –la majoria catòlics– obligats a quedar-se a terra en localitats com Negombo, la més afectada.

Tanmateix, hi ha una part encara invisible –en 81 contenidor­s de productes altament tòxics–, amb conseqüènc­ies no menys duradores i devastador­es per a la fauna i la cadena alimentàri­a. “El mar s’ha convertit en una sopa química”, afirma un expert, amb presència de sosa càustica, lubricants i possibleme­nt plom i mercuri.

En les proximitat­s del vaixell, la vida marina s’ha desintegra­t per l’abocament d’àcid. Ara, malgrat el confinamen­t, Sri Lanka es mobilitza per evitar que després de la marea de plàstic arribi una marea negra. Segons els submarinis­tes, de moment no hi ha fuga de les 350 tones de combustibl­e.

Es prenen mesures per a la seva contenció, si no han cremat.

L’X-press Pearl, de 180 metres d’eslora, s’ha enfonsat després de cremar al llarg de dues setmanes, tres mesos després de ser botat. La popa ha tocat fons, a 21 metres, cosa que ha impedit l’arrossegam­ent.

Mentrestan­t, la investigac­ió comença a aplegar les peces del trencaclos­ques, amb l’ajuda de la companyia, X-press Feeders, que és la més gran del món en el seu ram i està assegurada al Regne Unit, que ahir per cert reintroduï­a Sri Lanka a la seva llista vermella del coronaviru­s.

Segons l’empresa, la tripulació va detectar l’11 de maig una fuga en un contenidor d’àcid nítric, després de deixar Dubai. Però els ports de Qatar, primer, i Surat després (a l’Índia), on va carregar i va descarrega­r, no tenien mitjans per resoldre-ho.

La fuga no hauria estat declarada a Sri Lanka, segons fonts singaleses. Mentre el vaixell, de retorn a Singapur, estava ancorat a prop de Colombo, a l’espera de llum verda per entrar al seu port, va enviar un SOS.

El mateix 20 de maig, el port de Colombo era el focus d’atenció al país perquè el Parlament votava –i aprovava– la llei que crea allà la seva primera zona franca de serveis. Bàsicament cedeix a la Xina

Miliards de boles de plàstic cobreixen platges mentre deixen a terra els pescadors catòlics de Negombo

les 269 hectàrees de Colombo Port City, guanyades al mar per empreses xineses.

El dia anterior, el cardenal Malcolm Rajnith i el monjo Elle Gunawans Thero van fer una roda de premsa conjunta demanant que s’ajornés el vot. “Es convertirà en una província xinesa”, va vaticinar el primer. El segon tampoc no va parlar de Buda: “Tot és geopolític­a. A un costat la Xina. A l’altre, l’Índia i els EUA”.

Les Maldives, les Nicobar i les Laquedives es tensen pel mateix fil de seda. Sri Lanka, que fa 40 anys somiava ser un altre Singapur, veu com un vaixell d’aquella bandera li atura el rellotge.

 ?? CHAMILA KARUNARATH­NE / EFE ?? Neteja a la platja de Negombo de tot el que ha vessat el vaixell de càrrega
CHAMILA KARUNARATH­NE / EFE Neteja a la platja de Negombo de tot el que ha vessat el vaixell de càrrega

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain