La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Kitchen serà el calvari judicial i polític del PP els pròxims mesos

L’Audiència Nacional situa Cospedal al centre de la trama d’espionatge

- JOAQUÍN VERA

La lluna de mel en què vivia el Partit Popular des de l’aclaparado­ra victòria d’Isabel Díaz Ayuso a la contesa madrilenya –preparada amb un vertiginós ascens en totes les enquestes electorals i amb el desgast del Govern de Pedro Sánchez a compte dels indults i la crisi diplomàtic­a amb el Marroc– s’ha interrompu­t en sec amb la imputació de María Dolores de Cospedal en la causa de l’espionatge a Bárcenas. Novament el fantasma de la corrupció sobrevola Génova 13, malgrat que qui va ser secretària general del partit durant una dècada –dels 14 anys de mandat de Mariano Rajoy– ja no té despatx a la seu.

Després de la citació com a investigad­a –igual que el seu marit, Ignacio López del Hierro– pels delictes de malversaci­ó, suborn i tràfic d’influèncie­s, la interlocut­òria del jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón revela que l’operació Kitchen va ser una trama de partit al màxim nivell.

Més d’un any ha trigat l’instructor a unir la “cadena d’apunts” de l’excomissar­i José Manuel Villarejo que esquitxen el matrimoni. Aquestes notes el porten a deixar patent que el Ministeri de l’Interior només va ser l’instrument –amb mitjans econòmics i humans– per materialit­zar el pla: robar informació compromete­dora per a la cúpula de la formació conservado­ra a qui va ser el màxim guardià dels seus comptes, Luis Bárcenas.

És a dir, el si de la Kitchen podria haver estat a Génova 13 i no pas a Interior, amb Jorge Fernández Díaz al capdavant. L’oposició està disposada a utilitzar aquest gir de guió per tornar a disparar a la línia de flotació més gruixuda del PP: la corrupció. Prova d’això va ser el seguit d’acusacions que es van succeir ahir.

La portaveu del Govern central, María Jesús Montero, va apuntar a dalt de tot i va assenyalar el líder dels populars, Pablo Casado, que –com va recordar la també ministra d’Hisenda– era secretari de comunicaci­ó durant l’etapa RajoyCospe­dal. “Té molt a callar”, va deixar anar Montero després de mostrar-se “absolutame­nt sorpresa” davant el silenci de Pablo Casado.

S’hi va afegir la vicepresid­enta del Govern central, Carmen Calvo, que va acusar Casado de “jugar a despistar” per la falta d’explicacio­ns que li reclamen des del PSOE, des d’on es van encarregar de recordar que el suport de l’exministra de Defensa va ser fonamental per col·locar Casado com a líder de la dreta, després d’imposar-se a la segona volta a l’exvicepres­identa del govern central Soraya Sáenz de Santamaría. També el portaveu del Grup Socialista al Senat, Ander Gil, va avivar les crítiques i va instar el president popular a “donar la cara” i dir “si continua posant la mà al foc per la senyora Cospedal, com deia”.

El mateix matí van sortir en defensa seva la presidenta madrilenya, Díaz Ayuso, i l’alcalde de la capital, José Luis Martínez Almeida. La primera va demanar de respectar la presumpció d’innocència i va voler recordar que “la majoria de les imputacion­s després es queden en no res”. El segon va avisar que no acceptarà “ni una sola lliçó del PSOE”, i va exigir als socialiste­s que siguin “coherents” i deixin d’intentar “desviar l’atenció de l’escàndol dels indults”.

Malgrat les seves paraules, la

El PSOE insta el líder popular a “donar la cara” i dir “si continua posant la mà al foc per Cospedal”

La comissió durarà fins a finals d’any i s’estudia que hi vagin Casado i Sáenz de Santamaría

trama Kitchen continuarà assetjant el Partit Popular, ja sigui en seu judicial –on s’aixecarà el secret de sumari de manera “imminent”, segons fonts de la investigac­ió– o en seu parlamentà­ria –on es prorrogarà la comissió d’investigac­ió de l’espionatge a Bárcenas fins a finals d’any–. La Mesa –que controla PSOE i Unides Podem– aprovarà dimarts una pròrroga de sis mesos per continuar amb els treballs, a més de posposar la declaració de Rajoy i Fernández Díaz previstes per a dijous que ve.

Fonts de la comissió parlamentà­ria consultade­s per La Vanguardia apunten que després de la pausa de l’estiu es pugui plantejar la possibilit­at de citar també Casado o Sáenz de Santamaría, a més d’altres alts caps policials que ja han desfilat pel Congrés, però que es van parapetar en el secret judicial encara vigent per mantenir el silenci i no contestar a les preguntes dels portaveus.

Són mesos en què s’allargarà el calvari de la corrupció al PP, malgrat que abans tindran una altra cita amb ella: la sentència del judici dels papers de Bárcenas.

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? María Dolores de Cospedal dimecres als voltants del Congrés
EDUARDO PARRA / EP María Dolores de Cospedal dimecres als voltants del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain