La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dinamarca, a la conquesta de la cartellera

‘Shorta’ i ‘The good traitor’ mantenen viva la flama de l’oscaritzad­a ‘Otra ronda’

- FERNANDO GARCÍA

En correspond­ència amb la mida i la puixança del país, els directors i actors danesos de cinema i televisió són pocs però destaquen molt. Igual que les seves produccion­s. Sèries com Borgen i Forbrydels­en figuren entre les millors del món els últims anys. I ara és el torn de la pantalla gran.

Un mes després que Thomas Vinterberg culminés la seva carrera d’èxits amb l’Oscar a millor pel·lícula estrangera per Otra ronda, els directors i guionistes Anders Ølholm i Frederik Louis Hviid estrenen avui a Espanya Shorta, thriller d’acció i alt interès social i humà sobre un esclat de violència entre policies i immigrants. Mentrestan­t, Christina Rosendahl ens il·lustra sobre l’actuació heroica de l’ambaixador danès a Washington durant la Segona Guerra Mundial, Henrik Kauffmann, a The good traitor. Són dues de les estrenes més potents del cap de setmana, juntament amb l’espanyola Karen, cuidada cinta en què la cantant i actriu hispanodan­esa Christina Rosenvinge, sota la direcció de María Pérez Sanz, interpreta la també danesa Karen Blixen (Memorias de África) en el seu moment de ruïna i de transició cap a la creativita­t literària, quan encara viu a Kènia.

A Shorta, Ølholm i Hviida van voler “fer una bona pel·lícula de gènere però subvertint l’arquetip dels films policíacs per subratllar la dimensió humana dels personatge­s”, explica el primer dels autors en videoconfe­rència amb La Vanguardia. Aquests personatge­s són, d’una banda, dos policies amb actituds oposades davant els conflictes als suburbis de Copenhague­n, i de l’altra, un jove immigrant que se les encara amb gosadia en el xoc previ a uns gravíssims aldarulls. En el transcurs de la crisi, cada individu i bàndol aniran mostrant diferents arestes mitjançant girs tan imprevisib­les com els de la situació per ella mateixa, que en general encara anirà a pitjor.

“El món canvia ràpidament, i Dinamarca igual. Fins ara allà no hem viscut situacions tan extremes com la de la pel·lícula. Però hi ha conflictes. I Shorta és un avís del que pot passar si no hi fem res”, assenyala Hviida. El cineasta parla, òbviament, d’un autèntic incendi social a l’avui plàcida capital de Dinamarca.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain