La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TJUE avala que les empreses reclamin per la sortida a borsa de Bankia

- CONCHI LAFRAYA

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar ahir que els grans inversors poden reclamar responsabi­litats a Bankia, actualment integrada a CaixaBank, fent al·lusió a “els errors al fullet de la sortida a borsa” de l’entitat financera.

Bankia va sortir a borsa el 2011 i va trencar un any després. En el procés d’oferta pública de subscripci­ó (OPS) es van captar 3.092 milions, dels quals 1.237 milions els van aportar les empreses (inversors institucio­nals) i 1.855 milions inversors minoritari­s. A aquests últims se’ls hi va tornar una bona part, però els grans inversors institucio­nals van haver d’acudir a la justícia.

Empreses com Iberdrola, Grup Villar Mir (OHL) o Meliá Hotels Internatio­nal sí que van reclamar. Mapfre no va presentar. I altres com Duro Felguera van acabar per retirar-les. Precisamen­t, arran d’una demanda d’Unió Mútua Assistenci­al Asseguranc­es (UMAS), que va comprar 160.000 accions a raó de 3,75 euros cada títol, la qual cosa va suposar un desemborsa­ment de 600.000 euros, que va acabar íntegre en pèrdues, aquest cas ha arribat a l’alt tribunal europeu a l’elevar una qüestió el Tribunal Suprem espanyol. El veredicte d’Europa iguala els drets dels institucio­nals als dels minoritari­s. És a dir, admet que les decisions dels grans inversors van poder prendre’s per errors al fullet de sortida a borsa.

El Tribunal Suprem a Espanya ja havia dictaminat sentències en és aquella direcció, però el seu dubte era si podia aplicar la mateixa doctrina per als minoritari­s. Ara, haurà de donar el seu veredicte seguint els consells d’Europa. La seva sentència pot crear jurisprudè­ncia per a casos com el del Popular, ara en mans del Santander. Això sí, el tribunal europeu admet que les empreses podien comptar amb més informació que els particular­s. Un detall que els jutges espanyols haurien de tenir en compte al seu parer.

En aquests moments, hi ha en el Tribunal Suprem 21 recursos de cassació vius per un import reclamat d’uns 30 milions d’euros. D’aquelles 21 demandes, 9 han estat interposad­es per

El Tribunal Suprem ha de resoldre en 21 demandes, de les quals 9 procedeixe­n de grans inversors

grans inversors i 12 procedeixe­n de Bankia.

A 31 de desembre del 2020, 84 sentències es van presentar en primera instància, de les que 24 van ser favorables al banc i 60 de desfavorab­les a l’antiga caixa madrilenya. En algunes audiències provincial­s s’han dictaminat 45 sentències, de les quals en 31 no es donava la raó a Bankia i en 14 sí.

Com que és un cas de fa 10 anys, la possibilit­at que més empreses que van acudir a la sortida a borsa de Bankia demandin ha pogut prescriure, però els recursos de grans inversors que segueixen vius dependran de la decisió judicial del Suprem perquè recuperin tot el perdut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain