La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alerta per la virulència i contagiosi­tat de la variant Delta

- JOSEP CORBELLA

La variant Delta del virus de la covid (popularmen­t coneguda com a variant índia) és més contagiosa, més virulenta i més resistent a les vacunes que les variants fins ara majoritàri­es, segons l’última anàlisi feta per Public Health England (PHE), l’agència anglesa de salut pública. Les noves dades suggereixe­n que, allà on la variant Delta arreli, tendirà a substituir a l’Alfa (popularmen­t coneguda com a britànica) i augmentarà el percentatg­e de casos de covid que requereixe­n hospitalit­zació.

“Odio dir-ho, però aquestes dades són molt preocupant­s”, va tuitejar Dani Prieto-Alhambra, farmacoepi­demiòleg de la Universita­t d’Oxford. A Catalunya la variant Delta està en expansió, però ara per ara només representa un 3% dels casos, informa Tomàs Pumarola, cap del servei de Microbiolo­gia de l’hospital Vall d’Hebron.

La variant Delta és al voltant d’un 60% més contagiosa que l’Alfa. Un 73% dels casos de covid diagnostic­ats els últims dies a Anglaterra ja correspone­n a Delta, mentre que fa tres setmanes eren un 61%.

El resultat més sorprenent és que la nova variant multiplica per aproximada­ment 2,5 el risc d’hospitalit­zació per covid. “Un augment de risc d’hospitalit­zació de més de dos de Delta [respecte a Alfa] és més del que ningú s’esperava”, alerta Prieto-Alhambra.

Pel que fa a la protecció que ofereixen les vacunes contra la variant Delta, és baixa després de rebre la primera dosi, més alta després de la segona i en tots dos casos inferior a la que ofereixen contra la variant Alfa.

 ?? MARCIAL GUILLÉN / EFE ?? Injeccions al Nueva Condomina de Múrcia; diverses autonomies van començar a vacunar els de 40 a 49 anys
MARCIAL GUILLÉN / EFE Injeccions al Nueva Condomina de Múrcia; diverses autonomies van començar a vacunar els de 40 a 49 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain