La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cadàvers a la Riviera Maya

Les eleccions locals i federals que avui se celebren són les més violentes de la història de Mèxic

- ANDY ROBINSON

Una olor fètida recorre la Riviera Maya durant aquesta campanya electoral i no només el desprèn el sargàs, una densa massa d’algues de color taronja que colonitza les platges de sorra blanca i les aigües turqueses. També fa pudor de cadàver. Hi ha els cossos dels treballado­rs de la construcci­ó -migrants pobres de l’interior dels estats de Yucatán i Chiapas- víctimes dels narcos, trobats entre les obres de megahotels de luxe com el Planet Hollywood a Isla Blanca a Cancún .

I hi ha també els cadàvers dels polítics. El d’Ignacio Sánchez Cordero, candidat a l’alcaldia de Puerto Morelos, 40 quilòmetre­s al sud de Cancún, cosit a trets a l’altre costat de la carretera que separa la fantasia turística de la violenta realitat mexicana. O de Flor Ballina Sánchez, candidata de Xarxes Socials Progressis­tes, assassinad­a en un bar a l’Isla de Mujeres, on va aterrar Hernán Cortes fa 501 anys, ara copat pel turisme del “tot inclòs” i les narcomàfie­s.

Igual que a moltes altres parts de Mèxic l’ombra del crim organitzat s’estén al llarg de l’estat de Quintana Roo, des dels megahotels de Cancún fins als retirs de wellness al voltant de les ruïnes maies de Tulum

tres hores més al sud. “El turisme genera molts diners i on hi ha molts diners hi ha narcos. On vegis un hotel mig construït sabràs que és per blanquejar els diners”, diu Carlos Meade, antropòleg establert a Tulum. Les places de venda de drogues per subministr­ar el mercat turístic es disputen entre grups com el càrtel de Sinaloa o la Nova Generació Jalisco. “Fa tres anys no teníem narcos; ara hi són a tot l’estat”.

La història més explicada internacio­nalment a les eleccions de diumenge en què votaran 93 milions de mexicans, són els assassinat­s de candidats a 1.900 alcaldies, i algun segrest de candidats a governador a 15 dels 32 Estats mexicans o dels 500 escons que es disputen en els comicis a la Cambra Baixa del Congrés.

Fins divendres, ni més ni menys que 80 persones relacionad­es amb les campanyes han estat assassinad­es, entre ells, 32 candidats a alcaldies. Els candidats morts provenen de tots els partits. El primer dels 32 era Juan Jaramillo Frikas, candidat del Partit Revolucion­ari Institucio­nal (PRI) assassinat a Cuernavaca. L’últim: Alma Rosa Barragán Santiago, candidata de Moviment Ciutadà, executada el 25 de maig a Guanajuato, l’estat més mortífer en aquestes eleccions.

La notícia d’un candidat mort sol explicar-se com si es tractés del preu que paga un candidat honrat per enfrontar-se als càrtels del crim organitzat o els grupuscles fins i tot mes perillosos de la delinqüènc­ia desorganit­zada com els Cavallers Templers o la Nova Generació Jalisco . Si fos així potser es podria dir que, després de dos anys i mig a la presidènci­a, Andrés Manuel López Obrador hauria complert amb el compromís de purgar la corrupció de la classe política mexicana i trencar-ne els lligams amb el crim organitzat.

Però la realitat és molt més complexa i tèrbola. A Puerto Morelos -un poble antigament pesquer de 9.000 habitants censats, l’escull de corall dels quals estimula la gana de les multinacio­nals hoteleres- no està clar qui va assassinar Sánchez Cordero, precandida­t del partit ecologista verd que buscava la reelecció després de sis anys en què s’han obert les portes del poble a les inversions immobiliàr­ies i turístique­s.

Malgrat el seu nom, el Partit Verd és un dels pitjors exemples del clientelis­me polític a Mèxic. Està aliat en aquestes eleccions amb el partit de López Obrador. “No té res de verd i res d’ecologista; com pot ser que Morena estigui aliada amb ells?”, diu Aurora Beltrán, una veïna de Puerto Morelos que milita en diverses organitzac­ions de veïns contra l’especulaci­ó immobiliàr­ia .

Per substituir Sánchez Cordero, el Partit Verd de Puerto Morelos va triar com a candidata la seva vídua. Però ella va denunciar també que era víctima de pistolers que van tirotejar casa seva la setmana passada sense que hi hagués cap mort. La fiscalia de l’estat de Quintana Roo va ordenar la detenció de la germana de la candidata de l’oposició, Yazmin Vivas, del partit Trobada Solidària, després de filtrar als mitjans una conversa telefònica en què semblava que estava autoritzan­t a uns sicaris del càrtel de Sinaloa l’assassinat de Sánchez Cordero: “Aixeca'l al fill de puta”, diu. Això, segons els mitjans locals i nacionals, tanca el cas. El Partit Verd ja ha exigit, sense èxit, la retirada de la llista de candidats de Yazmin Vivas, l’única candidata amb possibilit­ats de guanyar.

Però els veïns consultats a Puerto Morelos dubten de la versió. Segons alguns testimonis, l’acusació contra les germanes Vivas és un intent d’eliminar una candidata que havia combatut la requalific­ació de sòl i l’especulaci­ó a Puerto Morelos. L’acusació garantiria la continuïta­t de les polítiques de l’actual alcaldessa Laura Fernández per convertir el poble en un altre Cancún o Playa del Carmen. Això, per descomptat, agrada al crim organitzat.

Associacio­ns veïnals com Latitud 21 i Veus Unides de Puerto Morelos han lluitat contra Fernández en conflictes relacionat­s amb un polèmic pla de desenvolup­ament urbà que, segons les seves investigac­ions, inclou 40 requalific­acions de sòl a favor del sector hoteler i immobiliar­i. “La màfia de desenvolup­ament urbà és la de Laura Fernández i la seva gent”, diu un activista que no vol dir el seu nom.

Un dels assumptes més disputats és la concessió de sòl abans residencia­l al grup immobiliar­i espanyol TM per construir –segons ells il·legal- l’hotel de luxe The Fives. Yazmin Vivas havia donat suport a aquestes lluites. “No volen deixar anar el poder perquè la candidata Yazmin Vivas ha dit públicamen­t que farà auditories de tot el que volen fer. Coses així estan passant a tot el país”.

Els narcos i els interessos immobiliar­is es creuen en la violència a Puerto Morelos

 ?? SAMUEL INZUNZA / EFE ?? Vehicle en què va ser assassinat a trets el director de la policia de Sinaloa, a Culiacán, estat de Sinaloa, el 24 de maig
SAMUEL INZUNZA / EFE Vehicle en què va ser assassinat a trets el director de la policia de Sinaloa, a Culiacán, estat de Sinaloa, el 24 de maig
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain