La Vanguardia (Català-1ª edició)

López Obrador parteix com a favorit a les eleccions federals de Mèxic

- PUERTO MORELOS Enviat especial

Encara falta un any per al promès plebiscit sobre els primers tres anys del sexenni d’Andrés Manuel López Obrador, però les eleccions d’avui diumenge constituei­xen un primer referèndum sobre l’històric líder de l’esquerra, que practica unes polítiques cada vegada més difícils de catalogar.

El que més sorprèn és la resiliènci­a política d’Andrés Manuel López Obrador –anomenat AMLO– després d’una pandèmia que ha matat més gent que en cap altre país del món tret del Brasil i els Estats Units, un col·lapse econòmic que ha restat més d’un 8% del PIB, i crítiques implacable­s al president des de les seus del poder empresaria­l, bancari i mediàtic així com en sectors de l’esquerra. No obstant això, tot fa pensar que el president sortirà reforçat dels comicis.

Morena, el partit creat per López Obrador durant la seva llarga travessia pel desert i dues derrotes successive­s sota les sigles de l’històric Partit de la Revolució Democràtic­a (PRD) tornarà a ser el partit més votat a Mèxic, segons les previsions. En tàndem amb els seus dos aliats a la campanya de Juntos Haremos Historia –el Partit Ecologista Verd i el Partit del Treball– les enquestes indiquen que Morena defensarà amb èxit 322 dels 344 escons que controla en una cambra baixa de 500 escons. Es calcula també que Morena pot sumar set entitats federative­s a les sis que ja tenia fins ara.

Això adobarà el terreny per a una segona fase potser més radical de l’anomenada Quarta Transforma­ció, en què López Obrador pretén posar fi al que qualifica com a era neoliberal. AMLO ha frenat les polítiques de privatitza­ció i liberalitz­ació sobretot en l’àrea d’energia, i ha provocat una allau de crítiques des de les multinacio­nals petroliere­s. Les seves polítiques d’austeritat en plena pandèmia han estat blanc de crítiques també però aquestes des de l’esquerra.

Si Morena manté la seva majoria, seria un resultat d’impacte per a López Obrador i el seu partit en una regió llatinoame­ricana els governs de la qual han estat castigats per la mala gestió de la pandèmia i la pujada disparada de la pobresa. Però la pèrdua d’aquest grapat d’escons seria significat­iva, ja que privaria la capacitat de Morena per aprovar canvis constituci­onals. Això frustraria els plans del president López Obrador de canviar els límits de permanènci­a dels membres del Tribunal Suprem així com restringir la independèn­cia del banc central.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain