La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hivern demogràfic a la Xina

Després de tres dècades de planificac­ió familiar intrusiva, ara Pequín anima els xinesos a tenir més de dos fills per apuntalar l’economia

- Ramon Aymerich

Margaret Atwood va escriure El conte de la serventa el 1984. La història transcorre en un futur governat per un moviment fonamental­ista cristià en què la contaminac­ió ha fet infèrtils la majoria de dones. Les serventes de la trama són la casta inferior, les dones fèrtils, obligades a procrear per a la classe dirigent, els comandants. L’escriptora va imaginar aquell patriarcat totalitari­sta els anys d’ascens de la dreta religiosa americana, durant la presidènci­a de Ronald Reagan. Però l’argument central estava en la crisi de la fertilitat, l’angoixa per un futur sense nens.

El mateix any que Atwood va escriure la novel·la, a l’altra banda del Pacífic els dirigents xinesos accelerave­n la implantaci­ó de la política de planificac­ió familiar més intrusiva de la història. La política del fill únic. El món encara es dividia entre països desenvolup­ats i subdesenvo­lupats. El control de la natalitat era un factor de progrés i les institucio­ns multilater­als i les fundacions americanes finançaven programes de family planning. L’objectiu era combatre la pobresa i donar a les dones poder de decisió sobre els fills que volien tenir i el moment de tenir-los. A la pràctica aquelles polítiques es reduïen a la distribuci­ó d’anticoncep­tius. I, en casos extrems, a polítiques d’esterilitz­ació en algunes poblacions.

A la Xina la planificac­ió familiar consistia a imposar un límit de fills a les parelles per evitar que l’augment de la població es “mengés” el vertiginós creixement econòmic. La idea neix el 1978 (el país ja s’acostava als mil milions de persones) i s’aplica de manera efectiva durant la primera meitat dels anys vuitanta. Va ser una decisió impopular i cruel. El partit va crear una extensa burocràcia i va delegar als comitès locals tota la responsabi­litat sobre l’èxit del pla: hi va haver avortament­s forçats, esterilitz­acions, un estret control social i moltes sancions.

A Occident es parlava de bomba demogràfic­a. Una inquietud que era compatible amb l’angoixa per la caiguda de la natalitat en alguns països. I amb un recel creixent cap a la intervenci­ó de l’estat en la vida de les persones. Un filòsof, Michel

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain