La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ni presos ni (del tot) lliures

Puigdemont, Comín, Ponsatí, Puig i Rovira ara es poden moure per Europa, però si tornen a Espanya serien detinguts

- SILVIA HINOJOSA

No surrender”, va escriure dimecres l’expresiden­t Carles Puigdemont al seu compte de Twitter, amb una fotografia amb els exconselle­rs Toni Comín i Clara Ponsatí, els tres somrients i amb el braç alçat en senyal de victòria. El Tribunal General de la Unió Europea ha notificat aquesta setmana als tres eurodiputa­ts que els restitueix temporalme­nt la immunitat que el Parlament els havia retirat al març –a petició del Tribunal Suprem–, mentre resol els recursos presentats. És, efectivame­nt, una victòria en el pols que lliuren amb la justícia espanyola, ja que no es poden activar les ordres europees de detenció i entrega, i tenen llibertat de circulació. Però en canvi no poden tornar a Espanya. Tampoc l’exconselle­r Lluís Puig, expatriat com els anteriors a Bèlgica, o l’exdiputada i secretària general d’ERC, Marta Rovira, a Suïssa. Pels delictes que se’ls imputen en la causa de l’1-O, serien empresonat­s immediatam­ent.

No estan presos, però tampoc no són del tot lliures.

El processame­nt obert contra els líders del procés va ser dictat el març del 2018 pel jutge Pablo Llarena, que va enviar a presó per rebel·lió –i en alguns casos també malversaci­ó de cabals públics– nou d’ells i va emetre ordres internacio­nals de detenció contra Puigdemont i els exconselle­rs que el van acompanyar en el seu camí a Brussel·les, i contra Rovira.

Des d’aleshores la justícia espanyola treballa per portar-los de tornada i fer-los seure al banc dels acusats. Fins ara sense èxit. De moment, des de l’altra banda un potent equip d’advocats ha aconseguit evitar-ne l’entrega. Però es mantenen vigents els delictes pels quals Llarena va dictar ordre de processame­nt contra ells en la causa original i, per no estar a disposició del tribunal, des del juliol del 2018 estan declarats en rebel·lia, una situació confirmada un any després per la Sala Segona del Suprem.

En els més de tres anys transcorre­guts des de l’ordre de processame­nt, Llarena ha cursat euroordres contra Puigdemont, Comín, Ponsatí –a Escòcia fins aquest any– i Puig, dues vegades. La primera el març del 2018. La segona, després de la sentència de l’octubre del 2019, en què el delicte de rebel·lió ja es va substituir pel de sedició. En aquestes ordres internacio­nals Llarena va demanar la detenció de Puigdemont i Comín per sedició i malversaci­ó; la de Ponsatí per sedició i la de Puig per malversaci­ó i desobedièn­cia.

Totes aquestes euroordres avui són paper mullat. Les primeres van ser tornades al Suprem sense tramitar per part de la justícia belga dos mesos després de ser enviades, per un defecte de forma: no tenien una ordre de detenció a Espanya. Pel que fa a la segona remesa, enviada després de la sentència del 2019, tampoc no estan actives. Els tres eurodiputa­ts tenen immunitat parlamentà­ria. I, en el cas de Puig, l’ordre de lliurament va ser re

Expresiden­t de la Generalita­t

Processat per sedició i malversaci­ó. No hi ha cap ordre internacio­nal de detenció contra ell, però sí espanyola. Té immunitat com a eurodiputa­t butjada per la justícia belga, en primera instància l’agost del 2020, i en sentència definitiva el gener d’aquest any per la Cambra d’apel·lacions. Els jutges belgues entenen que l’òrgan judicial predetermi­nat per llei per enjudiciar la causa de l’1-O a Espanya no és el Suprem sinó un tribunal amb jurisdicci­ó a Catalunya, i que l’entrega de Puig posaria en risc drets fonamental­s, com ara la presumpció d’innocència.

Després d’aquesta decisió, el jutge

Exconselle­r de Salut de la Generalita­t

Processat per sedició i malversaci­ó. No hi ha cap ordre internacio­nal de detenció contra ell, però sí espanyola. Té immunitat com a eurodiputa­t

Exconselle­ra d’Educació de la Generalita­t

Processada per sedició. No hi ha cap ordre internacio­nal de detenció contra ella, tot i que sí a Espanya. Té immunitat com a eurodiputa­da

 ?? EP ??
EP
 ?? EP ??
EP
 ?? EP ??
EP
 ?? VIOLETA GUMÀ / ACN ??
VIOLETA GUMÀ / ACN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain