La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La via unilateral no és la primera opció”

-

màxima lleialtat i generosita­t, però no conec cap govern de coalició que no tingui tensió. Som dos partits polítics i és normal que vulguem marcar perfil en determinad­es qüestions.

Hi ha possibilit­ats de repetir un referèndum unilateral aquesta legislatur­a?

No és la primera opció, però no la descartem si intentem arribar a un acord i el Govern central no es mou. Ja vam demostrar l’1-O que la via unilateral és possible.

Quan els presos diuen “Ho tornarem a fer”, a què es refereixen?

És una expressió que fa servir Jordi Cuixart que té molt de simbolisme. Fa 300 anys que Catalunya insisteix, persisteix i ho torna a fer. Tornar-ho a fer vol dir que no acceptarem una solució imposada. Intentarem arribar a un acord, i si l’altra part no es mou ja sabem el que podem fer, i l’Estat també ha de saber quines són les conseqüènc­ies. L’Estat també actua unilateral­ment quan es carrega l’Estatut.

Van començar la legislatur­a anterior dient que es desplegari­a la república. Es peca d’una retòrica que després no es correspon amb la realitat?

Fer república és avançar cap a aquest Estat independen­t que desitgem, i això vol dir preparar-nos dia a dia. La gent es voldrà apuntar a projectes guanyadors, que els reporten benestar i progrés, dels quals puguin sentir orgull.

Pujol d’això en deia fer país... Més enllà del llenguatge, el nostre objectiu no ha canviat, perquè la gent continua votant que cal avançar cap a aquest objectiu.

Què ha passat amb la identitat digital catalana que es va presentar el 2019?

Pedro Sánchez va aprovar un reial decret llei per aturar la república digital dels independen­tistes. En temps rècord i en funcions van aprovar un decret regressiu que atempta contra les llibertats individual­s a internet, que diu que les telecomuni­cacions dels ciutadans es poden intervenir sense ordre judicial. Això no passa els filtres europeus i els situa amb Turquia.

Quan va presentar els nanosatèl·lits se li va posar l’apel·latiu de la NASA catalana, però és una cosa que han fet altres comunitats. S’abusa una altra vegada de la retòrica?

Cadascú veu els fantasmes que vol. Aquest Govern no renunciarà a estar a l’avantguard­a digital. El que està fent l’Estat, per pors respecte a Catalunya, és prohibir i frenar l’economia, les llibertats... Amb la investidur­a de Puigdemont deien que no es podia governar per Skype i després amb la pandèmia es governa per Skype.

Què opina de la recollida de firmes del PP contra els indults? Al PP li vull recordar que una recollida de signatures fa anys va ser causant de la situació que tenim ara, i, per tant, que n’aprenguin i mirin més enllà. També espero que algun dia el Partit Popular reculli firmes per una proposta a favor de Catalunya, no sempre en contra. No tot s’hi val per aconseguir vots, i els insto que reflexioni­n.

En l’ampliació de l’aeroport el seu partit sí que està alineat amb el Govern central.

Ha d’estar preparat per a l’economia del segle XXI. Des de fa anys demanem que el Prat tingui vols interconti­nentals per no perdre competitiv­itat. Les actuacions per augmentar-ne la capacitat han de ser compatible­s amb una solució mediambien­tal. Volem saber els plans del Govern central i d’Aena. Sempre hem reclamat el traspàs de competènci­es, però va quedar fora de l’Estatut.

Pactat amb Artur Mas... Estem disposats a ajudar en el que calgui. Només posem una condició: parlar d’un sistema aeroportua­ri integral i que Girona i Reus no en quedin al marge, per a la qual cosa seran necessàrie­s infraestru­ctures de connexió amb Barcelona.

El seu predecesso­r va ser contundent contra l’ampliació. Hi ha hagut un canvi?

No hi ha cap canvi. Hi ha un nou Govern i la posició és aquesta, i per la meva part està consensuad­a amb Aragonès. Anem a l’una, en aquest objectiu.

Tindrem T-Mobilitat?

No hi ha excusa perquè aquesta nova manera d’entendre la mobilitat es posi en marxa. Al Mobile farem una prova pilot.

L’AEROPORT “La solució ha de ser integral amb el Prat, Girona i Reus; Aragonès i jo anem a l’una”

LA CAMPANYA DELS POPULARS “Espero que algun dia el PP reculli firmes per una proposta a favor de Catalunya”

Dos despatxos

 ??  ?? l’avinguda Tarradella­s, i al de Polítiques Digitals, al carrer del Foc.
l’avinguda Tarradella­s, i al de Polítiques Digitals, al carrer del Foc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain