La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern confia a obrir una etapa de negociació i no només de diàleg

Aragonès avisa que la sortida a la disputa política requereix temps i “molt d’esforç”

- JOSEP GISBERT

No només diàleg, sinó també negociació. Aquest és l’objectiu amb què el 132è president de la Generalita­t, Pere Aragonès, afronta la nova etapa de relació que s’obre amb el Govern espanyol i que tindrà la primera visualitza­ció en l’entrevista amb Pedro Sánchez que tots dos han acordat mantenir aquest mateix mes de juny a la Moncloa. “Cal obrir una etapa de negociació”, que, en tot cas, requerirà temps i “molt d’esforç”, perquè el conflicte català “no l’arreglarem en dos dies”, va subratllar ahir el nou inquilí del palau de la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Vint-i-quatre hores després que els dos presidents parlessin per telèfon de manera “fluida i productiva” i trenquessi­n el gel d’unes relacions que estaven encallades com a conseqüènc­ia de la pandèmia de la covid i de la interinita­t en què es trobava el Govern des de la inhabilita­ció de l’anterior president de la Generalita­t, Quim Torra, el seu substitut va celebrar que la via del diàleg es torni a obrir camí i, en aquesta direcció, va remarcar la importànci­a de “treure el conflicte polític dels tribunals i situar-lo on toca, en una taula de negociació per tractar-lo políticame­nt”. La trobada a la Moncloa, encara sense data fixada, serà la primera pedra de toc, prèvia a la represa de la taula de diàleg entre els dos governs, que només s’ha reunit una vegada, ja fa més d’un any, el febrer del 2020.

Un escenari en què les posicions de partida de les dues parts “són clares”, en paraules del mateix Aragonès. “Nosaltres defensem que la solució a aquest conflicte és l’exercici del dret a l’autodeterm­inació, amb un referèndum sobre la independèn­cia de Catalunya, i, d’altra banda, l’amnistia”, va indicar, conscient que es tracta de mesures que ara com ara el Govern espanyol no comparteix. I potser per això va voler subratllar que aquesta “no és la proposta del president de la Generalita­t o del Govern, sinó una proposta de país” que té el suport d’“una àmplia majoria de la ciutadania de Catalunya, que coincideix que la solució al conflicte polític és votar sobre el futur del país en un referèndum i la llibertat dels presos i exiliats”.

De tota manera, el nou president de la Generalita­t també va deixar clar que, per bé que la “solució global” passa per l’amnistia, no s’oposarà a altres mesures com els indults o la reforma del Codi Penal per rebaixar les condemnes pel delicte de sedició, però va apressar Sánchez a actuar amb celeritat. “Si el Govern espanyol ha de prendre una decisió que permeti alleugerir el dolor que provoca la presó o l’exili que la prengui al més aviat possible i que sigui la decisió més justa possible”, va reclamar durant una visita institucio­nal a les comarques de l’Urgell i el Pla d’Urgell, que va aprofitar per fer una ofrena al monument a Lluís Companys a Tornabous.

Mentrestan­t, l’aposta renovada pel diàleg entre els governs català i espanyol rebia suport en diferents gradacions de formacions polítiques com ara Podem, el PNB o EH Bildu. Al contrari del que expressave­n PP i Cs, que era el rebuig a tot: als indults i també al diàleg i la negociació.

El president apressa Sánchez a decidir amb celeritat sobre els indults i la reforma del delicte de sedició

 ?? ANNA BERGA / ACN ?? Pere Aragonès va visitar ahir el centre d’interpreta­ció de l’estany d’Ivars i Vila-sana, al Pla d’Urgell
ANNA BERGA / ACN Pere Aragonès va visitar ahir el centre d’interpreta­ció de l’estany d’Ivars i Vila-sana, al Pla d’Urgell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain