La Vanguardia (Català-1ª edició)

Millor tracte laboral per als joves

-

Quan el 1980 es va suprimir a Espanya la figura de l’aprenent, després que no s’inclogués a l’Estatut dels Treballado­rs per la pressió dels sindicats, es va trencar un sistema que fins aleshores havia estat molt eficaç per a la incorporac­ió dels joves al mercat laboral i la seva vinculació a les empreses. Cal recordar-ho perquè des d’aleshores ni els agents socials ni cap govern no han estat capaços de trobar una fórmula alternativ­a que vagi bé per facilitar l’accés dels joves a la feina.

Els sindicats considerav­en que la figura de l’aprenent, així com les similars de meritori o aspirant, estava associada a l’explotació de la joventut, amb llargues jornades laborals, salari baix i dificultat­s per poder estudiar. Poc temps després, davant l’important increment de l’atur que hi va haver aquells anys, el govern socialista del moment, presidit per Felipe González, va autoritzar la contractac­ió parcial i la contractac­ió temporal per als joves menors de 25 anys i els aturats, per tal d’avançar en la reducció de les rigideses del mercat laboral, facilitar la creació d’ocupació i permetre més flexibilit­at de contractac­ió i acomiadame­nt a les empreses. Aquestes dues modalitats de contractac­ió es van adoptar com a alternativ­a a la negativa dels sindicats d’abaratir i flexibilit­zar l’acomiadame­nt. D’aquesta manera els treballado­rs fixos garantien els seus drets i es condemnava els joves a la precarieta­t laboral, una situació que s’ha prolongat, amb lleugeres variacions, fins a l’actualitat. El balanç, avui dia, es tradueix en un atur del 38% entre els joves espanyols i una taxa de temporalit­at del 51% entre els que treballen, la majoria en el sector serveis. El panorama és desolador.

Ni la societat ni la classe política espanyola no han sabut trobar una solució efectiva, justa i amb futur a la incorporac­ió dels joves al mercat laboral i a la seva carrera al món de l’empresa. Els contractes de formació i de pràctiques, implantats després, no han resolt eficaçment aquest problema. N’hi hauria

Formació profession­al dual i preparació en habilitats digitals són dues mesures urgents

hagut prou amb copiar, des del primer dia, el model de formació profession­al dual que regeix actualment a Alemanya, però això tampoc no s’ha sabut o no s’ha volgut fer. Últimament s’ha començat a aplicar a Espanya un model que s’hi assembla, però amb tantes rigideses i condicions garantiste­s que impedeixen un ràpid desenvolup­ament.

La penalitzac­ió laboral a què s’ha condemnat el jovent des dels anys vuitanta fins ara ha tingut conseqüènc­ies catastròfi­ques per a diverses generacion­s i per al país en el seu conjunt. La precarieta­t laboral que han patit i que pateixen els ha enfrontat a un horitzó personal d’incertesa, ha retardat l’edat d’emancipaci­ó fins als 30 anys, quan a Suècia és als 18 anys, i els ha dificultat molt, quan no impedit, l’accés a l’habitatge i a la formació de la família, entre moltes altres aspiracion­s. Tot això, per a l’Estat, s’ha traduït en un descens de la natalitat, en un menor consum de béns duradors, en una pèrdua de talent i, per tant, en un menor creixement econòmic. Les empreses, al seu torn, s’han trobat amb una greu falta de personal preparat, perquè a més el sistema educatiu no forma els joves en el que l’economia demana, i els ha tret productivi­tat.

Després de tants errors comesos durant tants anys, i després de dues greus crisis que han empitjorat la situació laboral de la joventut, ja és hora de solucionar-ho. Com? Aquest és el debat. N’hi hauria prou amb copiar bé el model alemany. Però, d’entrada, hi ha tres coses molt urgents: desbloquej­ar les rigideses que frenen la necessària generalitz­ació de la formació profession­al dual, especialme­nt entre les pimes; establir plans urgents de formació en habilitats digitals entre els joves, perquè puguin adaptar-se amb rapidesa al que necessiten les empreses, i fomentar la contractac­ió indefinida. Han de fer-se moltes més coses per millorar la situació laboral del jovent, i cal estudiar-les amb el màxim pragmatism­e, però aquestes tres són imprescind­ibles i relativame­nt fàcils d’arbitrar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain