La Vanguardia (Català-1ª edició)

El desgavell del lleure nocturn

-

El Consell Interterri­torial de Salut va aprovar dimecres passat que els locals de lleure nocturn puguin reobrir fins a les 2 h de la matinada, ampliable una hora més, a les zones de menys risc de la covid. Les noves mesures, que el Ministeri de Sanitat recorda que són d’obligat compliment a totes les autonomies fins que estigui immunitzat el 70% de la població, van entrar ahir en vigor després de publicar-se al BOE, però algunes comunitats ja han desafiat la ministra Darias anunciant que no pensen complir-les. Els més bel·ligerants han estat Madrid i Euskadi, però també van votar en contra Catalunya, Múrcia, Andalusia i Galícia.

La situació ha desembocat en un desgavell ja que cada comunitat està aplicant criteris dispars. Mentre els empresaris del sector reclamen mesurades menys restrictiv­es i duradores, i molts es plantegen no reobrir de moment, la ciutadania veu atònita una disparitat de directrius i mesures que no fan sinó augmentar la confusió.

Així, a Catalunya ni tan sols hi ha encara data concreta perquè reobri el lleure nocturn de manera regulada, les Balears no permetran l’obertura del sector perquè hi veuen un risc molt alt, Madrid anuncia que recorrerà les restriccio­ns i Euskadi –com Catalunya i Galícia– les considera una invasió de competènci­es i aplicarà les seves pròpies mesures. Darias va insistir divendres que si les autonomies no compleixen les mesures

Les autonomies es rebel·len contra el pla de mesures de Sanitat per a la reobertura del sector

–amenacen de recórrer-les–, “haurem de fer que es compleixin”, si bé no queda clar si Sanitat disposa dels mecanismes per obligar les comunitats a acatar el document.

La reobertura d’aquest sector és potser l’últim i més delicat pas de la desescalad­a. Per això el xoc entre el ministeri i les comunitats no és una bona notícia. Recuperar la vida nocturna ha estat un etern focus de debat epidemiolò­gic i econòmic durant la pandèmia, però cal recordar que la societat espanyola està avançant cap a la immunitat de grup gràcies a la vacunació i a haver remat en la mateixa direcció amb l’objectiu comú de frenar el virus. Alguns epidemiòle­gs creuen que ni el Govern central ni les autonomies no han de prendre decisions que puguin obrir la porta als contagis en grups més exposats i encara no vacunats, per bé que no siguin els més vulnerable­s.

S’està repetint la mateixa situació que va passar després del final de l’estat d’alarma amb el toc de queda i els tancaments perimetral­s. El Consell Interterri­torial de Salut aprova unes mesures i després les autonomies reneguen del que s’ha pactat i es desmarquen –fins i tot les que van votar a favor– de l’acord. Es tracta, sens dubte, d’un tema complex i diferent en funció de la incidència de la covid a cada territori, però només aplicant mesures consensuad­es serà factible crear el marc que faci possible una reobertura viable i econòmicam­ent rendible del sector del lleure nocturn, que fa tretze mesos que està tancat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain