La Vanguardia (Català-1ª edició)

La factura de la dona ara ja no surt tan cara

-

Fa gairebé una dècada els divorcis de parelles que els cònjuges s’acostaven als seixanta anys suposaven un 17,9% del total de les ruptures. Avui ronden un 28%. Són dades de l’Institut Nacional de Estadístic­a (INE), que revela aquesta tendència creixent de les “separacion­s platejades”.

Una realitat cada vegada més present que coincideix amb un canvi clar del paper interpreta­t durant anys per la dona en les relacions de parella. Els costos per al cònjuge femení per aquesta ruptura ja no són tan elevats, com els que pagava aquella dona que havia dedicat, sense cap compensaci­ó, tots els esforços en aquella relació sentimenta­l a la criança dels fills i cura de la llar. Ara moltes d’aquestes dones tenen menys problemes per ser independen­ts i busquen, amb aquestes separacion­s a edats tardanes, el mateix que l’home. Aquests desitjos, anhels i ganes d’iniciar una nova vida als seixanta anys, de què parla el sociòleg de la UOC, Francesc Núñez, són idèntics, amb independèn­cia del sexe.

Tot això es tradueix, paral·lelament, en l’increment de l’edat mitjana dels cònjuges separats a Espanya. L’any 2006 era de 40,2 anys per a les dones i 42,8 anys per als homes. Ara s’ha enfilat fins als 45,2 anys i 50,1 anys, respectiva­ment.

Als despatxos d’advocats matrimonia­listes es repeteixen, quan aquestes parelles grans venen a assessorar-se abans de tramitar una separació, les mateixes frases. En el cas de les dones, moltes confessen en aquestes visites que una vegada criats els seus fills, ja no els lliga res en aquell domicili marital, on la relació de parella estava trencada des de feia molt de temps. Acostumen a ser decisions molt meditades (tret d’en aquells casos en què apareix en aquella relació una tercera persona) que es van començar a remenar anys enrere. És molt normal, indiquen lletrats especialis­tes en el tema, que abans de fer el pas aquests cònjuges que estan a punt de trencar el seu vincle s’assessorin primer per conèixer la seva situació legal.

I tal com indica una advocada, els acords, en cas que la situació econòmica de la parella sigui folgada, “es tanquen ràpid, ja que molts no volen repassar tota la seva vida empresaria­l en un jutjat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain