La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una pausa, una reflexió

- Antoni Trilla Hospital Clínic – Universita­t de Barcelona - ISGlobal

La pandèmia de la covid ha alterat i trastornat el món, ha situat els sistemes sanitaris pròxims a límits que no imaginàvem, ha fet malbé greument l’economia, ha canviat la nostra forma de vida, ha restringit el moviment de persones i mercaderie­s i ha incidit negativame­nt en la societat.

Les vacunes contra la covid són, sens dubte, l’avenç més espectacul­ar de la ciència i la medicina de les últimes dècades. El primer assaig clínic d’una vacuna es va iniciar 66 dies després de la seqüenciac­ió del coronaviru­s. L’objectiu de la vacunació és protegir la població de les conseqüènc­ies greus de la covid i reduir la transmissi­ó de la malaltia. Avui, els ciutadans de la Unió Europea s’estan vacunant amb quatre vacunes aprovades per l’EMA. Totes han demostrat una molt bona efectivita­t davant les formes greus de la covid.

Disposar de vacunes no és suficient per aconseguir el control global d’aquesta malaltia. El món necessita ara més dosis de vacunes davant la covid de les que s’han produït de qualsevol altra vacuna en tota la història. Cal vacunar milers de milions de persones per aconseguir el control funcional de la pandèmia.

La ciència i la investigac­ió biomèdica han avançat ràpid i bé, han col·laborat governs, institucio­ns acadèmique­s, fundacions, empreses biotecnolò­giques i farmacèuti­ques. Tots han finançat assajos clínics i invertit en infraestru­ctures de producció. Augmentar la disponibil­itat de vacunes per satisfer la demanda mundial és un repte monumental.

Hi ha a més diversos factors importants que cal considerar, com la probable necessitat de repetir periòdicam­ent la vacunació, ja que es desconeix la durada de la immunitat, o per la possible aparició de variants preocupant­s del coronaviru­s (VOC) que puguin fer necessari fer servir una vacuna modificada o una de nova.

La realitat és que milers de milions de persones no tindran accés a cap vacuna contra la covid el 2021 ni el 2022, cosa que pot prolongar la pandèmia i augmentar significat­ivament el risc que apareguin i s’estenguin variants preocupant­s del coronaviru­s.

En la situació actual, l’estratègia per al control de la pandèmia que s’està fent servir a molts països (la denominada del formatge Emmental, amb múltiples capes o “talls”) inclou la vacunació com una capa de defensa més. Estem davant el repte sanitari més important en la nostra història recent: una campanya de vacunació massiva, amb vacunes diferents de desenvolup­ament nou, dirigida a la pràctica totalitat de la població, que cal completar el més ràpidament possible i cal aconseguir cobertures elevades per contribuir decisivame­nt al control funcional de la pandèmia i a la reactivaci­ó de l’economia global.

Fa 15 mesos vam començar aquest malson. Avui som molt més a prop de controlar-la. Gràcies a molta gent. Gràcies que ens vacunem. Som molt afortunats.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain