La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els terrenys ja es troben en tràmits de protecció al marge de l’ampliació

-

Les propostes amb què treballen a les oficines del gestor aeroportua­ri es queden en una compensaci­ó de 280,8 hectàrees. És a dir, una ràtio de 5,8 en lloc dels 10 que diu Aena. Per poder complir amb aquesta proporció sobre el paper, calculen únicament l’espai directamen­t ocupat per la

LT

P sta transver

Ter era l

T rr de control s a

AEROPORT JOSEP TARRADELLA­S -BARCELONA-EL PRAT pista i els vials d’accés, i redueixen així de 47,8 a 27,1 les hectàrees de l’àrea afectada per aconseguir d’aquesta manera que surtin els números de la ràtio promesa d’1 a 10. Tot i això, si és més alta o més baixa és un aspecte de poca rellevànci­a a l’hora de decidir a Brussel·les.

Sigui com sigui i al marge de la proposta que pugui fer Aena, els

Terrenys destinats per a la construcci­ó de la nova terminal satèl·lit

El Prat de Llobre

Aena proposa d’ampliar 500 m la tercera pista tècnics de l’extint departamen­t de Territori i Sostenibil­itat fa anys que tramiten amb els ajuntament­s una nova delimitaci­ó que multiplica­ria per dos la zona protegida del delta del Llobregat, que passaria de les 964 hectàrees actuals a 2.055. En aquesta delimitaci­ó ja s’incloïen molts dels àmbits que ara es pretenen compensar. De fet ja queden recollits en la recent resposta de la Generalita­t i el Ministeri de Transició Ecològica a la carta d’emplaçamen­t enviada per Brussel·les el mes de febrer amb què s’obria un procedimen­t d’infracció per l’incomplime­nt de les compensaci­ons promeses fa 15 anys. Quan el gestor aeroportua­ri ho proposi a la Comissió Euro

P ta Pr n pal

L’ampliaci ódela tercera pista suposaria ocupar un tot al de 47 hectàrees de l’espai natural protegit de la Ricarda

AAGO I ben cultural d nter s na onal D s n a a er l ar u c n on net n tru da l1 7 pea no li vindrà de nou i aquest element pot ser crucial. Per si no ni hagués prou amb el fet de tenir l’expedient tacat pel procedimen­t obert, si els responsabl­es comunitari­s consideren que aquesta zona ja està en tràmit de ser protegida, no podria ser oferta per Aena com una nova compensaci­ó.

Fa anys que els avenços en aquesta qüestió per part de la Generalita­t desperten reticèncie­s sobre el terreny. Tant el sindicat majoritari, Unió de Pagesos, com les cooperativ­es agrícoles han mostrat el seu rebuig a l’ampliació de la ZEPA (Zona Especial de Protecció d’Aus) ja que suposaria la fi de la producció agroalimen­tària en aquests terrenys utilitzant sistemes tecnificat­s i de modernitza­ció imprescind­ibles avui dia.

L’afectació sobre terrenys del Parc Agrari obre a més un nou front al si del Govern. Fins fa uns dies, els tècnics de Medi Ambient anaven per una banda i els d’Agricultur­a, per una altra. En el nou Executiu acabat de constituir han quedat sota la mateixa conselleri­a, dirigida per la republican­a Teresa Jordà, que incorpora per davant de tots dos el nom d’Acció Climàtica i haurà de resoldre si domina la protecció mediambien­tal o el sector agrícola en un conflicte en què no tots poden quedar satisfets i sobre el qual Aena pressiona perquè es prengui una decisió.

 ??  ?? 70 milions 12,7
PINEDA
DE CAN CAMINS
Bassa de L’illa
LA RICARDA
Llacuna de la Ricarda
LA VANGUARDIA
70 milions 12,7 PINEDA DE CAN CAMINS Bassa de L’illa LA RICARDA Llacuna de la Ricarda LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain