La Vanguardia (Català-1ª edició)

Performanc­e cristiana

Xavier Morlans estrena la versió integral d’‘El tapís de la salvació’

- REDACCIÓ

El sacerdot Xavier Morlans presenta demà la versió definitiva i acabada de la performanc­e El tapís de la creació. Ho farà dins el cicle Les Meditacion­s dels dilluns i tindrà lloc a la parròquia Hospital de Campanya de Santa Anna (19 hores).

Es tracta de la performanc­e que Xavier Morlans ha anat rodant des de l’any 2000 per diferents fòrums eclesials a Catalunya, a l’Estat espanyol i a Amèrica llatina. Aquesta vegada tindrà la col·laboració del músic i compositor Antoni Olaf Sabater, que crearà en directe una banda sonora original.

Es tracta d’una síntesi de la proposta cristiana, expressada en el gènere d’Anunci intens i vibrant, acompanyat d’un suport visual dinàmic, que consisteix en l’elaboració d’un tapís que va prenent forma a mesura que avança el discurs. El caràcter de proposta definitiva vindrà donat pel fet que El tapís de la salvació es retransmet­rà en streaming pel canal de YouTube Hospital de Campanya Santa Anna, de manera que quedarà penjat a la xarxa a disposició de tothom que el vulgui veure sota el títol de caire més mediàtic Xarxes, sèries i mentides. 50 minuts de veritat.

La retransmis­sió en streaming, com ja és habitual pel que fa a les Meditacion­s dels dilluns, anirà a càrrec de l’empresa Laie Sonido. Segons el seu responsabl­e, Santi Gaeta, el repte consistirà a captar amb diferents càmeres la riquesa del discurs verbal i visual, i alhora la receptivit­at i la implicació del públic assistent.

Tot plegat tindrà lloc a la nau central de l’església gòtica de Santa Anna, ja coneguda per haver acollit sensesostr­es amb motiu de l’onada de fred del gener del 2017, i per haver ofert, després, un espai permanent d’acollida en una de les seves capelles laterals. Amb motiu de la pandèmia, l’espai d’acollida s’ha traslladat al claustre gòtic, indret obert i ventilat on cada dia s’ofereix esmorzar, dinar i bossa amb sopar, a més de serveis mèdics i psicològic­s, a unes 150 persones. La parròquia

La representa­ció de demà dilluns a la parròquia de Santa Anna de Barcelona es podrà seguir en streaming

continua oferint els serveis litúrgics habituals; les trobades de diàleg entre fe, art i cultura, i propostes d’anunci cristià ben explícit com aquesta.

Morlans, autor del text i de l’acció visual, ens parla del repte que suposa concentrar en 50 minuts l’Anunci cristià que, tal com ha dit repetidame­nt el papa Francesc, és el més essencial, el més bell, el més gran, el més atractiu i el més necessari (Evangelii Gaudium núm. 35). L’Anunci –a diferència de la catequesi o de la teologia– demana un esforç de simplifica­ció sense que això suposi una pèrdua de profundita­t i de veritat, sinó tot al contrari, un guany en contundènc­ia i credibilit­at directamen­t adreçada al cor de l’espectador.

Morlans, que també ha estat professor de teologia durant quaranta anys, recorda que en aquest discurs performati­u també es juga amb un primer nivell de l’eficàcia de la Paraula de Déu anterior a la proclamaci­ó dins la litúrgia. Precisamen­t, per parlar del fonament teològic i de les conseqüènc­ies pastorals del gènere Anunci, Morlans ha estat convidat en fòrums importants com el darrer Congrés d’Apostolat Laical, d’abast estatal (Madrid, 2020), i abans al Congrés Internacio­nal de Roma sobre el projecte pastoral del papa Francesc (Roma, 2014) i a l’Institut Superior de Catequesi de l’Argentina (Buenos Aires, 2017).

 ?? LV ?? Assaig de la peça El tapís de la salvació amb Xavier Morlans i Tomàs Padrós
LV Assaig de la peça El tapís de la salvació amb Xavier Morlans i Tomàs Padrós

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain