La Vanguardia (Català-1ª edició)

La variada pedrera metropolit­ana

- MÚSICA

Esteban Linés

Primer llarga durada, com es deia en temps que ara semblen prehistòri­cs, de la cantant i creadora de Santa Coloma de Gramenet. Una creadora i intèrpret amb argument, treball i perseveran­ça a trobar perfil propi. En el seu ep 1917 de fa dos anys ja anava donant pistes. Ara, en temps d’immediates­a i consum visual, una obra com Pureza és com una prova que el que realment mana o hauria de manar en aquesta realitat zigzagueja­nt i sovint monòtona, és el mestissatg­e. La confluènci­a i la combinatòr­ia de sons, influèncie­s, gustos i herències. Allà on es donen la mà els gustos personals, el deute cultural dels orígens, i la capacitat de comunicar i emocionar.

Tota una sensació des de relativame­nt poc temps especialme­nt pel magnetisme que desprèn i

Queralt Lahoz

PUREZA transmet en els seus directes,Lahoz proposa en aquest àlbum –el títol del qual és tota una declaració subjectiva d’intencions–, una mostra de credencial­s: propera i carnal (poc sinte i electrònic­a) confluènci­a de l’arrel flamenca d’extraradi amb altres sabors musicals i expression­s, especialme­nt el hip-hop i alguns ritmes urbans, tot i que sense oblidar la tradició, el sabor llatí (el so que embolica a De la cueva a los olivos) o el r’n’b a la seva manera. O aquella buleria afilada que acabarà icònica titulada El tiroteo i on la flauta de Jorge Pardo és màgica. I, per descomptat, el contingut de les lletres, crítiques, reflexives, empoderado­res, en tot cas, diàfanes en la seva presa de posició (i no venen al cas comparacio­ns amb Rosalía perquè són dos terrenys de joc ben diferents).

Lambchop

SHOWTUNES

POP/ CITY SLANG

Fa sis mesos Kurt Wagner sorprenia amb un breu àlbum de versions (Trip ),i ara ho fa relativame­nt tornant al so clàssic (ha deixat l’autotune, per exemple) de la gloriosa banda que lidera. So molt cadenciós, detallista i amb el piano com a eix .

 ??  ?? FLAMENC-HIP-HOP/ COSTA FUTURO/SAY IT LOUD
FLAMENC-HIP-HOP/ COSTA FUTURO/SAY IT LOUD
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain