La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cinema espanyol, capital Màlaga

- Un certamen amb passat

curiositat de l’altre en un altre lloc”. Ell va passar la part dura del confinamen­t sol, al seu propi hotel. Al principi, l’assumpte va tenir l’interès de veure’s vivint dins de l’estranyesa d’un canal sci-fi: poder baixar al hall en pijama o estar a la barra de la cafeteria absolutame­nt sol. Jorge González no va acabar parlant amb cambrers que l’anomenaven senyor Torrance en servir-lo de franc bourbon amb molt de gel però l’hotel, a estones, li queia a sobre. Però no li va impedir continuar creient en les possibilit­ats de la seva ciutat d’adopció i com de necessari és un festival com a projecció del talent cinematogr­àfic espanyol i en espanyol. “Cal estimar el cinema i cal estimar el festival. No n’hi ha prou de ferho bé. Això ho fem sempre. El tracte al festival ha de ser diferent. Estimem i cuidem la gent de la indústria perquè estimem sinceramen­t el que ens donen. No només les estrelles sinó tots. El Málaga Palacio s’engalana i lluu diferent perquè el que hi passa és excepciona­l i és la nostra responsabi­litat que això no passi per alt”.

Els malaguenys sortien al carrer per victorejar els artistes com en un pas de Setmana Santa profana i cinematogr­àfica, més futbolera que cinèfila, però en vista del resultat, imbatible. Va ser el plus idiosincrà­tic de l’esdevenime­nt fins la covid. Però atesa aquesta mancança, el festival va mostrar musculatur­a. “El festival, en temps difícils, ha continuat fent el que ja feia: assenyalar el camí al cinema espanyol en molts aspectes”, assenyala

“Hi ha dos fenòmens que indiquen que Màlaga ha desenvolup­at signes d’identitat cultural: els museus i el festival. I aquest des d’una aposta pel cinema espanyol en les seves quatre llengües, i el gir intel·ligent cap a Hispanoamè­rica”, m’indica Lebrero. “I ho pot fer perquè Màlaga té una configurac­ió idiosincrà­tica –ciutat d’acollida– que no se sosté de manera significat­iva en el pes de la tradició, fet que li permet d’anar més enllà de la frontera”. I també “en la confluènci­a de Vigar i De la Torre”, incideix el director del Picasso.

Amb el director del festival aconseguei­xo parlar sota uns envelats, movent les cadires on no ens arribi la pluja. Acabem en uns porxos, a peu dret. Vigar sembla una mena de sant laic a qui li pots deixar els diners, la pistola i les claus de casa teva. Parla amb tot pensat. De valentia i prudència en com van encarar la situació pandèmica l’any passat. Van arriscar, van ser criticats, i no només van triomfar sinó que van indicar com s’havien de dur a terme esdevenime­nts culturals segurs fins que sabéssim combatre el virus. Va ser el més seguit de tota la seva trajectòri­a, i se’n va valorar l’impacte en mitjans en cinquanta-set milions d’euros. Vigar sap d’on ve el festival, on és i on va: una idea de l’audiovisua­l més que del merament cinematogr­àfic. Un aspecte, el de la indústria al voltant del cinema convencion­al, en el qual també posa èmfasi Cristina Consuegra –“es treballa perquè Màlaga sigui el territori de l’audiovisua­l: rodatges, formació, innovació, trobades...”– i que és en el full de ruta de l’alcaldia: “Sempre hi ha hagut una política cultural municipal molt decidida”, reconeix el primer.

“L’any que ve el festival celebrarà la seva edició número vint-icinc i hi hem treballat en paral·lel amb l’actual”, em diu. “Serà de celebració de la vida. De la societat en general, del cinema, de la indústria”. Parlem de Filmin i de l’streaming mentre busquem un altre nou racó per no mullar-nos. Vigar, com el festival, és tan modest amb els altres com ambiciós per a ell mateix. Confia i felicita el talent i la feina pròpia i aliena. Entrem en un terreny més personal i li pregunto quina pel·lícula desitjaria veure avui com si fos la seva primera vegada i em parla de Berlanga. Vigar és d’un barri humil malagueny, Carranque. La seva casa era al costat d’una església i un cinema. A còpia de programes dobles va trobar una finestra al món, a una altra vida possible lluny del gris, a estimar el cinema i ser on és. “Jo no vaig tenir un Alfredo com a Cinema Paradiso però sí família que treballava d’acomodador­s i em sentia una mica com Salvatore”. És ridícul que en aquest país hi hagi qui encara estigui pensant en la cultura com en un ardit a una vida eficaç i real. El cinema és el més semblant als somnis i a còpia de somnis es construeix la vida. Sense aquell cinema de Carranque, de Juan Antonio Vigar, el Festival de Màlaga, si existís, seria un altre. I com això, tot. Tan senzill com misteriós. Tan de pel·lícula.

El festival va arriscar, va ser criticat i va mostrar com s’havien de muntar esdevenime­nts sota pandèmia

Shorta. El peso de la ley ** Somnis d’una escriptora a Nova York *** Nomadland ****

A. Ølholm i F.L. Hviid Philippe Falardeau Chloé Zhao

5 de juny Combinació guanyadora 1-25-26-28-34-45 Complem.: 49 Reint.:1 Joker: 3360866

Guanyadors

Euros

– 76.336,53 3.544,20 88,68 8,00 1,00

 ?? ALEX ZEA ?? Els posats o photocalls espontanis formen part de tot festival que hi hagi, i més a l’era Instagram. El públic de Màlaga, sobretot local, no perd oportunita­t per fer-se fotos allà on posen els intèrprets i cineastes que participen en el certamen.
ALEX ZEA Els posats o photocalls espontanis formen part de tot festival que hi hagi, i més a l’era Instagram. El públic de Màlaga, sobretot local, no perd oportunita­t per fer-se fotos allà on posen els intèrprets i cineastes que participen en el certamen.
 ?? KOKE PEREZ / KOKE PÉREZ ?? El Festival farà 25 anys l’any que ve. D’aquests 25, 15 apareixen il·lustrats a l’exposició de 62 fotos de la malaguenya Ana Belén Fernández al carrer Larios. A la imatge. inauguraci­ó de la mostra
KOKE PEREZ / KOKE PÉREZ El Festival farà 25 anys l’any que ve. D’aquests 25, 15 apareixen il·lustrats a l’exposició de 62 fotos de la malaguenya Ana Belén Fernández al carrer Larios. A la imatge. inauguraci­ó de la mostra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain