La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Copa Amèrica trontolla

Els futboliste­s del Brasil no volen jugar el trofeu al seu país i Tite podria deixar el càrrec

- FUTBOL LES CONSEQÜÈNC­IES DE LA PANDÈMIA CARLOS NOVO

La decisió de jugar la Copa Amèrica al Brasil, un dels països més afectats al món per l’epidèmia de coronaviru­s, està resultant tan polèmica com es podia esperar. Una setmana abans que comenci el torneig encara hi ha moltes incògnites sobre la competició.

Els jugadors de la canarinha no entenen la decisió de Jair Bolsonaro, el president ultradretà del país, de portar el torneig al Brasil després de la renúncia primer de Colòmbia i després fa pocs dies de l’Argentina.

Hi ha rumors que hi ha jugadors que diuen directamen­t de no jugar. La Copa Amèrica ja es va suspendre l’any passat, com també va passar amb l’Eurocopa.

Després de la victòria del Brasil divendres contra l’Equador (2-0) en un partit de les eliminatòr­ies per al Mundial de Qatar el selecciona­dor brasiler, Tite, va atiar més el foc i va assegurar que decidirà si continua al càrrec després del partit de dimarts contra el Paraguai. “Vostès poden tenir qualsevol hipòtesi, només demano que vagin amb compte. M’explicaré, sí, en un moment important. No ara. No fujo de la resposta. Som conscients que hi ha un temps adequat per fer les coses bé”, va comentar.

Casemiro, el mig centre del Reial Madrid i capità de la canarinha, és el jugador brasiler que ha parlat en les últimes hores, si bé el seu missatge ha estat molt mesurat: “No podem parlar del tema, però tothom ja sap quina és la nostra posició i què pensem de la Copa Amèrica. Ho va deixar clar en Tite. Quan parla algú, parla pel grup, per tots els jugadors, això ha de ser tots junts”, va subratllar.

Diverses informacio­ns brasileres apunten que les discrepànc­ies amb la CBF per voler acollir un torneig internacio­nal descartat per l’Argentina i posar-se al costat dels futboliste­s podrien costar el càrrec a Tite, ja que seria el detonant d’una relació desgastada des de fa temps.

Renato Gaúcho, ex del Gremio, és el més ben posicionat per rellevar-lo. El tècnic assegura sentir-se “en pau” amb si mateix.

Cal recordar que el Brasil és un dels països més castigats per la pandèmia al món. D’acord amb les últimes dades que ha difós el govern, des de la confirmaci­ó del primer cas de la malaltia –aparegut el febrer del 2020– acumula 470.842 morts i 16.841.408 contagis.

Bolsonaro, un antic militar, no s’ha pres mai seriosamen­t la lluita contra la pandèmia. De fet, apareix en nombrosos actes públics sense mascareta i ha arribat a fer referència al coronaviru­s com un resfriadin­ho. Tot i que té molts seguidors al país, els seus crítics consideren que la seva falta de resposta a la pandèmia està convertint el gegant sudamericà en un “Fukushima biològic”.

D’altra banda, l’alcalde de Rio, Eduardo Paes, va comentar ahir que ell no dubtaria a anul·lar els partits de la Copa Amèrica, previstos a la seva ciutat, en el cas d’un augment de la pandèmia. “No veig cap avantatge a tenir els partits aquí. Nosaltres no hem demanat la Copa Amèrica i si volen saber què en penso, els diré que crec que no és el moment oportú per organitzar aquest torneig”.

L’alcalde també va recordar que els partits del campionat brasiler i de la Copa Libertador­es (la Champions sud-americana) es juguen a Rio sense espectador­s segons un decret que de moment està en vigor fins al 14 de juny, l’endemà al partit inicial de la competició previst a Brasília. “Si això s’agreuja, estendrem el decret tants dies com calgui i no es podran jugar partits aquí”, va assenyalar l’alcalde de la ciutat més emblemàtic­a del Brasil.

Rio de Janeiro no deixarà que es juguin partits a la ciutat si s’agreuja la pandèmia de la covid

 ?? RICARDO RIMOLI / EFE ?? Jugadors del Brasil celebren amb l’entrenador Tite la victòria sobre l’Equador de divendres
RICARDO RIMOLI / EFE Jugadors del Brasil celebren amb l’entrenador Tite la victòria sobre l’Equador de divendres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain