La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘El Diablo’ els espanta a tots

Fabio Quartararo s’apunta la cinquena ‘pole’ seguida, com Marc Márquez el 2014

- MOTOCICLIS­ME TONI LÓPEZ JORDÀ Montmeló GRAN PREMI DE CATALUNYA

El Diablo no enganya. Tot són senyals inequívocs. I els rivals ho han captat. “Quartararo està intractabl­e, és el més ràpid amb diferència. Demà farà així a la sortida –torçava el puny del gas Marc Márquez– i no el veurem”. És a dir, que el líder del Mundial de MotoGP amenaça d’escapar-se des de la sortida com un esperitat... Ho va deixar entreveure en la sessió de classifica­ció un Fabio Quartararo imparable amb la seva cinquena pole seguida de la temporada. La cinquena. L’últim que va imposar aquesta autoritat els dissabtes va ser Marc Márquez... el 2014.

Sens dubte, Quartararo és el pilot del moment. Arriba de Mugello amb una victòria i amb el lideratge ben lligat –24 punts d’avantatge sobre Zarco–, ha dominat els dos últims entrenamen­ts lliures i a més, a l’FP4, el que deixa entreveure els ritmes de cursa, va acabar amb 4 dècimes d’avantatge sobre Viñales i Oliveira, i 6 sobre Zarco. A sobre, en la sessió de classifica­ció se’l va veure sobrat. El francès està imparable. En el seu primer intent va rebaixar quatre dècimes el millor temps de l’Aprilia d’Aleix Espargaró, i en el segon gir bo el francès va tornar a clavar una altra queixalada de 4 dècimes més per posar un esplèndid 1m38s853, el millor crono del cap de setmana. Fins i tot es va permetre avortar la seva última volta, per les banderes grogues, veient que cap rival no l’inquietava per prendre-li el millor crono, tot i que també és cert que l’únic que el podia amenaçar, Jack Miller, tot just havia caigut amb un high-side.

“El meu ritme és molt bo, però el més important és que surto de la primera posició, ens ha costat molt”, comentava Quartararo, que confessava que havia preparat a consciènci­a el desgast de les gomes per no tenir ensurts en la cursa. “L’únic problema és que tinc dos Ducati al costat, i quan poso la quarta i cinquena ens falta una miqueta (amb el dispositiu de sortida). Però tinc un bon ritme per lluitar per la victòria”, anunciava el francès, sense amagar les seves cartes.

Una manera de dissuadir els rivals, que ja saben què es trobaran: un intent de fuga de Quartararo en el moment que s’apaguin els semàfors. Ho intueix Jack Miller, satisfet per sortir segon malgrat la caiguda. “Tinc un bon ritme i bones possibilit­ats de lluitar contra les Yamaha –deia, incloent-hi Morbidelli–. No podem deixar que en Fabio obri gaire distància, l’any passat la va obrir i va ser massa tard per a mi per intentar-lo atrapar”, admetia l’australià de Ducati.

En la seva persecució tindrà l’ajuda de l’altra màquina de Borgo Panigale, la Pramac de Zarco, que admetia la seva inferiorit­at respecte al francès de Yamaha. “No tinc el ritme increïble d’en Fabio, però puc pensar en el podi. Els altres tenen problemes, només en Fabio no en té, a Barcelona, però amb en Jack a primera fila podem fer una bona cursa, intentarem enviar en Fabio a la segona o la tercera posició, i si va massa ràpid, mirarem de salvar el podi”, explicava el francès de Ducati Pramac, segon en el campionat del món.

Qui tampoc no descarta lluitar pel podi és Maverick Viñales, que ha viscut un cap de setmana una mica convuls. El de Roses estrena cap de mecànics, el veterà Silvano Galbusera, que va ser responsabl­e tècnic de Valentino Rossi, en substituci­ó d’Esteban García, que ha pagat els plats trencats de la irregulari­tat de l’empordanès. Després de provar de tot en la seva Yamaha M1, Viñales assegura que es veu “força bé per lluitar pel podi; tot comença per sortir bé”, cosa que no acostuma a passar.

També mals moments per a Joan Mir amb la Suzuki (10è), que es queixa que “els rivals han millorat” i la seva moto “continua sent la mateixa”, i per als pilots d’Honda, del tot perduts, cada un en la seva guerra per trobar la tracció que li falta a la moto. La situació, a parer de Pol Espargaró (12è), és desesperad­a: “Hi anem venuts, molt al límit, sobrepasse­m el límit en tots els revolts per trobar la poca tracció que tenim. Les caigudes són molt fàcils, no podem anar a aquest límit de risc. Hem d’arriscar al màxim, i si hem de caure, doncs caiem”, pronostica­va del pilot de Granollers.

“Quartararo està intractabl­e, és el més ràpid amb diferència, se n’anirà a la sortida i no el veurem”

El francès de Yamaha va liderar els dos últims assajos i va rebaixar el seu crono 8 dècimes en la ‘qualy’

 ?? XAVI JURIO ?? Quartararo va establir un nou rècord de millor volta al renovat Circuit davant de 10.021 espectador­s
CIRCUIT DE BARCELONA-CATALUNYA MotoGP (13 h)
1 Fabio Quartararo (Yamaha)
2 Jack Miller (Ducati)
3 Johann Zarco (Ducati)
4 Miguel Oliveira (KTM)
5 Franco Morbidelli (Yamaha) 6 Maverick Viñales (Yamaha)
XAVI JURIO Quartararo va establir un nou rècord de millor volta al renovat Circuit davant de 10.021 espectador­s CIRCUIT DE BARCELONA-CATALUNYA MotoGP (13 h) 1 Fabio Quartararo (Yamaha) 2 Jack Miller (Ducati) 3 Johann Zarco (Ducati) 4 Miguel Oliveira (KTM) 5 Franco Morbidelli (Yamaha) 6 Maverick Viñales (Yamaha)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain