La Vanguardia (Català-1ª edició)

El llepa-roda torna a atacar

Márquez, Miller i Pol Espargaró protagonit­zen un altre episodi còmic de l’astúcia d’aprofitar el rebuf del pilot precedent

- T. LÓPEZ JORDÀ Montmeló

El llepa-roda és una espècie habitual en el ciclisme, també molt freqüent en les motos: és aquell pilot amb dificultat per fer una volta ràpida, que busca el rebuf d’un altre de més ràpid per aprofitar-ne l’aspiració i aconseguir un bon crono. Com el peix rèmora es beneficia del tauró. En Moto3 i en Moto2, el remolc es va prohibir el 2012 –està penalitzat–, però en la classe reina cada vegada es fa servir més... L’ha posat de moda el vuit vegades campió.

Es va poder observar en la sessió classifica­tòria de Mugello fa una setmana i un altre cop en la d’ahir a Montmeló: Márquez, amb dificultat­s per anar ràpid en una volta llançada, busca la víctima propiciatò­ria, s’hi posa al darrere i s’enganxa a la roda veloç perquè el flux d’aire el porti a marcar un bon temps. Ho va fer amb Maverick Viñales a Itàlia i va repetir la jugada amb Miller al Circuit ja des de la sortida a la pista.

Quan Márquez es va posar en paral·lel a la Ducati al pit lane, Miller se’l va quedar mirant i li va fer el gest inequívoc amb els dits: “Quant em pagues?” El 93 li va respondre, també amb senyals amb el dit índex, un “després en parlem”. El d’Honda es va posar darrere de la Ducati l’últim gir, enganxat a la roda, però en l’instant final qui es va aprofitar de l’aspiració va ser qui venia al darrere, Pol Espargaró, company de Marc Márquez, que li va pispar la segona posició per només 11 mil·lèsimes. Márquez no va passar a la Q2...

El cerverí descobria que la seva jugada estava pactada amb Miller. “Divendres érem tots dos a la clínica mòbil i en fèiem broma. Em deia: ‘Quant me’n dones, pel rebuf?’ Ell era més ràpid, i calia buscar-lo. Totes les Honda li devem alguna cosa”, explicava Márquez, que admetia que aquesta tàctica “no és la millor manera de fer el temps, no és la nostra volta real”, però no els queda cap altre remei. Veure totes les Honda buscant roda és un símptoma evident: “Vol dir just el que reflecteix la imatge: que estem patint, aquest any som lluny”, reconeixia.

Miller s’ho prenia amb el seu habitual humor aussie. “El primer remolc és sempre de franc, ja ho sap, ell”, deia rient amb la seva sorna. “Però al final he ajudat en Pol... Jo només puc controlar el meu temps, si em volen seguir hi tenen el dret legítim, així són les curses; no puc canviar aquesta situació”, afirmava amb esportivit­at Miller.

Al contrari que Yamaha, que es va prendre molt malament que el 93 anés a roda de Viñales i el deixés fora de la Q2. “Sembla que Márquez millora perquè comença a comportar-se com ho solia fer. Aquest cop ha fet una cosa que no hauria hagut de fer. Espero que la direcció de cursa actuï perquè el que ha fet no és just”, va dir Massimo Meregalli, team manager de Yamaha.

 ?? XAVI JURIO ?? Márquez segueix la roda de la Ducati de Miller en la Q1
XAVI JURIO Márquez segueix la roda de la Ducati de Miller en la Q1

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain