La Vanguardia (Català-1ª edició)

Richie Porte agafa el control

L’Ineos col·loca les seves peces a La Plagne de cara a l’etapa final

- CICLISME CRITÈRIUM DEL DAUPHINÉ XAVIER G. LUQUE

L’Astana tenia Aleksei Lutsenko en el lideratge i Ion Izagirre en la segona posició, però va sacrificar el guipuscoà en la defensa del kazakh i no va salvar ni l’un ni l’altre.

Victòria de l’ucraïnès Mark Padun, del Bahrain, a La Plagne i lideratge per a Richie Porte, que escenifica una vegada més el domini de l’Ineos en les proves per etapes d’una setmana. Porte afrontarà avui l’últim obstacle, un altre cop amb muntanya sobrada, amb una renda de 17 segons sobre Lutsenko i amb Geraint Thomas, tercer a 29, a la recambra. Una posició confortabl­e per emportar-se el Dauphiné, que en el cas de l’australià Porte, de 36 anys, seria el primer després d’acabar en segona posició el 2013 (rere el seu cap de files Chris Froome) i el 2017 (batut per Jakob Fuglsang).

El final a La Plagne prometia canvis o com a mínim moviments i n’hi va haver. Una línia de meta al voltant dels dos mil metres no sol decebre i el record de grans jornades del Tour de França, com la que va guanyar Fignon el 1984, o la que va veure imposar-se Zülle en un gran dia d’Indurain el 1995, sempre és una referència. Ahir el Movistar es va moure amb ganes, amb un treball coordinat de l’equip, i també Sepp Kuss per al Jumbo, però finalment va sorprendre la valentia de Padun, que no comptava per a la general.

Entre els líders de l’Ineos, qui es va mostrar més en forma va ser Porte, a qui van intentar aguantar Mas i Supermán López durant bona part de l’ascensió, fins que l’australià se’n va anar en solitari per assegurar el canvi de líder.

Lutsenko es va defensar amb energia, sense ensorrar-se, i manté opcions, però l’etapa d’avui pinta molt complicada.

El Dauphiné es tanca amb 147 quilòmetre­s de La Léchère a Les Gets i pel camí hi ha les ascensions, entre d’altres, a La Colombière i sobretot al Joux Plane, a 16 quilòmetre­s de la meta. Descens a Morzine i pujada per rematar a Les Gets. Un final brillant per a un clàssic de la preparació del Tour: el Dauphiné.

 ?? ALAIN JOCARD / AFP ?? L’anterior líder, Lutsenko, molt vigilat durant tota l’etapa
ALAIN JOCARD / AFP L’anterior líder, Lutsenko, molt vigilat durant tota l’etapa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain