La Vanguardia (Català-1ª edició)

Yellen demana de mantenir estímuls i considera la inflació “transitòri­a”

- LONDRES

La secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, va demanar als seus socis del G-7 que mantinguin els estímuls fiscals de suport a les seves respective­s economies malgrat l’augment de la inflació, que va considerar “transitòri­a” però que segons la seva opinió persistirà al llarg de tot aquest any.

En conferènci­a de premsa després de la reunió dels ministres d’Economia del G-7 a Londres, Yellen va argumentar que els paquets d’estímul fiscal continuen sent necessaris per apuntalar la recuperaci­ó econòmica després de la covid i fer les inversions que requereix la lluita contra el canvi climàtic i contra les desigualta­ts.

Malgrat que els països del G-7 han posat en marxa plans d’estímul bilionaris per fer front a la pandèmia, Yellen va recordar que “alguns estan preocupats sobre la sostenibil­itat d’aquell suport fiscal, i hi ha un desig evident de començar a retirar les mesures quan les coses comencin a tornar a la normalitat”.

Segons la seva opinió, “la majoria dels països continuen tenint marge fiscal, i tenen la possibilit­at de mantenir polítiques fiscals que continuïn promovent la recuperaci­ó mentre permeten fer front als reptes a llarg termini a què ens enfrontem, el canvi climàtic i la necessitat d’un creixement inclusiu i sostenible”. “Per això –va afegir la secretària d’Estat nord-americana– els demanem que continuïn mantenint aquests estímuls”.

Respecte a la inflació, Yellen va assenyalar que es mantindrà elevada vora d’un 3% fins a finals del 2021. “Personalme­nt crec que serà transitori”, va subratllar, afegint que els colls d’ampolla a la producció han provocat un augment dels preus en alguns sectors industrial­s, com el dels motors d’automòbils, mentre que altres preus, com el dels bitllets d’avió, estan tornant a recuperar-se fins als seus nivells normals.

En contrapart­ida, Yellen va apuntar que el mercat de treball no s’ha recuperat encara del tot, i trigarà a reabsorbir els treballado­rs que s’han quedat sense feina. “No hauríem d’esperar que aquest procés es completi fins d’aquí un mes o dos”, va afegir. Per tot això, la secretària d’Estat va considerar que “encara que hi hagi inflació, no crec que sigui permanent” .

Yellen es va felicitar dels acords adoptats al G-7 pel que fa a compromiso­s per descarboni­tzar les seves economies i mobilitzar fons públics i privats per combatre el canvi climàtic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain