La Vanguardia (Català-1ª edició)

Felicitant

- Pedro Nueno

Hem de felicitar gairebé totes les associacio­ns empresaria­ls i, sobretot, Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, que ha liderat aquesta reunió per estimular el desenvolup­ament de l’aeroport de Barcelona. I si fa 14 anys l’IESE va acollir un acte per divulgar la importànci­a de l’aeroport per al desenvolup­ament econòmic, aquest any hem de felicitar Esade per acollir la divulgació del creixement que cal per al nostre aeroport.

La covid i la quantitat de reunions que hem passat a en línia han posat de manifest la gran diferència entre reunir-se de manera presencial o de fer-ho en línia. Passa el mateix amb la formació. Això sí, rebem cada dia invitacion­s per a conferènci­es en línia dels Estats Units, Llatinoamè­rica, la Xina o de qualsevol país europeu.

L’aeroport ajuda les nostres empreses, universita­ts, clíniques i hospitals, hotels, botigues, tota l’economia. Un aeroport ben connectat fa venir turistes, moltíssims més. Una empresa europea que planeja posar el seu centre d’investigac­ió, amb persones de molts països, en contacte amb experts d’universita­ts internacio­nals i amb empreses proveïdore­s o distribuïd­ores, triarà una ciutat amb un aeroport ben connectat amb el món. Amb vols directes un científic podria sortir de Barcelona a les 8 h del matí i ser a Boston a les 10 h, hora d’allà. Podria assistir a un acte a Harvard amb un dinar, fer reunions a la tarda, un sopar ràpid a les 7 h del vespre i agafar un vol a les 11 h de la nit que arribaria a Barcelona l’endemà al migdia. Podria ser a Boston més de mig dia amb menys d’un dia i mig d’absència a Barcelona. Molts persones deuen pensar que això és una barbaritat, però per a una majoria d’empresaris, professors i metges moltes vegades és molt útil, hi estan acostumats, viatgen en business, dormen a l’avió i, sobretot, la seva feina és global.

A Barcelona tenim un aeroport fantàstic, però ens falten molts vols directes amb el món i, si els aconseguís­sim -més d’un empresari m’ho ha dit-, tindríem, sens dubte, més implantaci­ons internacio­nals i de més nivell.

El teletrebal­l ens ha ajudat a veure que ens hem de connectar més, però que hi ha una gran necessitat de parlar amb els nostres equips, col·legues, directius o subordinat­s i que en aquestes converses, no planificad­es, surten idees, possibles propostes, acords i desacords, coses que no es poden enviar per internet sense saber qui ho veurà.

Però, avui dia, davant qualsevol projecte apareixen els que es dediquen a la sostenibil­itat i hem d’entendre que per a molts d’ells aquest tema és bàsic per diversos motius, fins i tot per guanyar-se la vida. Els avions cremen combustibl­e i, per tant, contaminen, i a més fan molt soroll. Així que per a alguns sostenibil­istes és millor tancar els aeroports.

El projecte estimulat en la reunió d’Esade, la millora de les pistes de l’aeroport del Prat, no es posaria en funcioname­nt fins d’aquí més de cinc anys. Els fabricants d’avions estan avançant en naus cada vegada més silenciose­s i menys contaminan­ts. Així que, si no fem el projecte, d’aquí cinc o sis anys els fills dels que es manifesten ara es manifestar­an contra els qui estiguin al govern per no haver-ho fet. Manifestar-se és més fàcil que construir i gestionar els millors aeroports.

Per fer veure que es preocupa del tema, el Govern ha creat una “taula”. No sé què estudiarà aquesta “taula” que no sapiguem ja: empresaris, profession­als, metges i acadèmics volen un aeroport millor, més vols directes al món. Els que viuen al costat de les pistes volen o tancar l’aeroport o que els paguin alguna cosa pel soroll, que així es transforma­ria en música. Qui pot contribuir a una Barcelona millor? Ho deixo aquí i estic segur que l’encerten.

Barcelona té dues joies: IESE i Esade. Escoltin a qui donen suport, aquestes escoles A més, totes dues fan servir molt l’aeroport: són escoles del món.

Empresaris, profession­als, metges i acadèmics volen un aeroport millor, més vols directes al món

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain