La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un bon dia a l’oficina

- Jordi Juan Director

La diplomàcia espanyola va tenir ahir un bon dia a l’oficina després de llargues setmanes d’amargors per la crisi migratòria de Ceuta i l’actitud distant de la nova Administra­ció de Joe Biden. L’erràtica gestió del trasllat a Espanya del dirigent del Front Polisario, Brahim Gali, que va provocar la irada reacció del Marroc i la falta de contacte entre el nou equip de la Casa Blanca i la Moncloa, s’havia convertit en un dels millors arguments de l’oposició per mortificar el Govern central. Biden parlava amb dirigents de tot el planeta, però no es produïa la tan anhelada trucada a Sánchez. Doncs bé, com que no hi ha mal que cent anys duri, ahir es va conèixer que els dos dirigents tindran una trobada privada dilluns vinent a Brussel·les aprofitant la celebració de la cimera de l’OTAN. La trobada va ser agendada pels seus dos caps de gabinet, Ron Klain i Iván Redondo, que n’han fet la feina d’aproximaci­ó.

I, el que encara és més important, ahir va transcendi­r també, tal com va avançar la nostra edició digital, que Espanya té moltes opcions per allotjar la pròxima cimera de l’OTAN prevista per al 2022, la qual cosa suposa tot un reconeixem­ent a la imatge internacio­nal espanyola.

Però perquè la joia fos completa, el portaveu del Departamen­t d’Estat nord-americà es va distanciar ahir per primera vegada de la política de l’administra­ció Trump sobre el Marroc. Preguntat per la nostra correspons­al a Washington, Beatriz Navarro, Ned Price va afirmar que existeixen “algunes diferèncie­s importants i molt profundes” entre l’anterior administra­ció i “el que hem fet nosaltres”. Davant el suport de l’equip de Trump al Govern marroquí, el portaveu va deixar clar que estan “discutint directamen­t amb els nostres interlocut­ors al Marroc, Espanya i la regió”. És a dir, no hi ha un xec en blanc cap al Govern de Rabat.

I a tall de cirereta final, tot i que ja era esperada, el Parlament Europeu va condemnar el Marroc per haver provocat la crisi migratòria de Ceuta.

O sigui, que festa completa per a una diplomàcia espanyola sota sospita.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain