La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden avisa Rússia per la il·legalitzac­ió a Navalni pocs dies abans de veure Putin

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

A més de crítiques dels països europeus per la il·legalitzac­ió del moviment de l’opositor empresonat Aleksei Navalni, el Kremlin va rebre ahir una advertènci­a del president dels Estats Units, Joe Biden, durant el primer dia de la seva gira pel Vell Continent i menys d’una setmana abans de la seva primera cimera amb Vladímir Putin. Rússia patirà conseqüènc­ies “sòlides i significat­ives” si continua implicada en “activitats nocives”, va dir Biden.

El cap de la Casa Blanca va assegurar que el missatge que portarà al president rus serà molt clar. “No busquem el conflicte amb Rússia. Volem una relació estable i predictibl­e. Però els EUA respondran de manera sòlida i significat­iva si el Govern rus s’implica en activitats nocives”, va dir a la base aèria britànica de Mildenhall.

Biden posarà fi a la seva gira europea amb una reunió amb Putin dimecres vinent a Ginebra, en el primer cara a cara entre tots dos des que el nord-americà és president dels EUA.

El líder nord-americà no va especifica­r a quines accions “nocives” es referia. Però, a més del cas de l’opositor Navalni, Washington i Moscou estan enfrontats per la ingerència russa en les eleccions presidenci­als dels Estats Units, els ciberatacs duts a terme des de territori rus, l’annexió russa de la península de Crimea el 2014 i el suport als secessioni­stes prorussos en al guerra de l’est d’Ucraïna.

Dimecres la justícia russa va il·legalitzar el moviment i les organitzac­ions liderats per Navalni declarant-los “extremiste­s”.

L’Administra­ció Biden va criticar la decisió judicial a través del Departamen­t d’Estat, que va assenyalar que “es criminalit­za un dels pocs moviments polítics independen­ts que queden” a Rússia. El ministre d’Exteriors britànic, Dominic Raab, la va qualificar de “perversa” i d’“un altre atac kafkià contra els qui s’oposen a la corrupció”. I la UE va considerar la il·legalitzac­ió

“infundada” i va demanar l’alliberame­nt de Navalni. “És l’esforç més seriós fins ara del Govern de Rússia per suprimir l’oposició política independen­t i les investigac­ions contra la corrupció”, va dir l’alt representa­nt de Política Exterior, Josep Borrell, en un comunicat.

Navalni compleix dos anys i mig de presó per una antiga condemna que considera manipulada. La il·legalitzac­ió impedeix als seus socis presentar-se a les eleccions a la Duma del setembre i posar en pràctica la seva estratègia de “vot intel·ligent”, dissenyada contra el partit del Kremlin, Rússia Unida, en què demana votar el candidat de la formació que tingui més possibilit­ats de derrotar-lo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain