La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE també demana de rastrejar l’origen del virus

La Unió dona suport a Biden per fer una nova investigac­ió

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Es nota la pressió exercida pels Estats Units. Una Unió Europea que fins ara no havia insistit en la necessitat d’aclarir l’origen de la covid, en les últimes hores l’ha convertit en una prioritat. Apareix a l’esborrany de la declaració de la cimera Unió Europea-Estats Units que se celebrarà dimarts vinent i ahir ho van destacar en les declaracio­ns els presidents del Consell Europeu, Charles Michel, i de la Comissió, Ursula von der Leyen.

“Donem suport a tots els esforços per aconseguir la transparèn­cia i saber la veritat”, va dir Michel en la roda de premsa prèvia a la reunió del G-7. “Els investigad­ors necessiten un accés complet al que sigui necessari per trobar realment l’origen d’aquesta pandèmia”, va reblar Von der Leyen.

És un missatge que també apareixerà en la declaració que Michel i Leyen firmaran amb Joe Biden dimarts, en què es reclama una investigac­ió sobre l’origen del virus. “Demanem que hi hagi progressos en la fase 2 d’un estudi transparen­t, basat en evidències i liderat per experts de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) sobre l’origen de la covid, que sigui lliure d’interferèn­cies”, diu l’esborrany al qual ha tingut accés La Vanguardia.

Fonts europees precisen que no es tracta que la UE iniciï una investigac­ió pel seu compte, sinó de donar suport a les investigac­ions liderades per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS). A més, encara que reconeixen que s’ha inclòs aquest punt a petició nord-americana, subratllen que no va suposar cap gran obstacle en les negociacio­ns, i que no va ser dels apartats que va costar d’aprovar. “No va ser un tema majúscul en la negociació”, diuen aquestes fonts, que afegeixen que no suposa cap canvi en la posició de la Unió Europea respecte a la Xina.

El text de l’esborrany de la declaració recull la terminolog­ia europea en referir-se a la relació amb la Xina, apuntant a un posicionam­ent que inclogui elements de cooperació, competènci­a i rivalitat sistèmica. Aquesta és precisamen­t la definició que des del 2019, manté la UE de la relació amb la Xina, un soci amb qui cal cooperar i, alhora, un rival sistèmic.

En qualsevol cas, el moviment li va molt bé a Biden, que manté una línia de duresa amb la Xina i que al maig va ordenar als seus serveis d’intel·ligència que investigue­ssin si el coronaviru­s procedia de contactes humans amb un

La decisió no suposa cap canvi en la posició dels Vint-i-set respecte a la Xina, precisen fonts europees

animal infectat, com indica Pequín, o bé d’un accident en un laboratori. Les autoritats xineses rebutgen la segona possibilit­at i l’OMS també ho va descartar.

Tot i això, la mateixa OMS va puntualitz­ar que la seva conclusió era descartar la teoria de l’accident, però que la investigac­ió que li van deixar dur a terme no va ser prou extensa, atès el limitat accés que van tenir els seus investigad­ors. La delegació dels Estats Units a l’OMS va dir que la investigac­ió efectuada per l’organitzac­ió internacio­nal al gener i al febrer va ser “insuficien­t i poc concloent”, per la qual cosa va demanar un treball més a fons.

En el seu viatge a Europa, un dels objectius obertament declarats de Biden és formar un front comú amb la UE davant la puixança de la Xina. Aquest suport a la investigac­ió de l’origen del virus és un moviment d’acostament. Un altre terreny on hi pot haver base per a l’entesa és el comercial, amb el compromís de les dues parts de tancar al llarg d’aquest any dues batalles d’imposició d’aranzels i les represàlie­s consegüent­s. Es tracta del llarguíssi­m enfrontame­nt per les subvencion­s públiques a Airbus i Boeing, i el dels aranzels a l’acer i l’alumini, aquest últim originat en l’era Trump.

Al desembre, quan es va tancar a l’acord d’inversions entre la UE i la Xina, l’equip de Biden, que encara no exercia, va mostrar la seva preocupaci­ó pel que considerav­a un acostament de Brussel·les a Pequín. És cert, a més, que va sorprendre tots la sobtada flexibilit­at xinesa que va permetre aconseguir l’acord de manera tan ràpida com inesperada.

Els últims mesos, però, aquestes relacions s’han refredat, en bona part per les sancions que Europa, de manera coordinada amb els Estats Units, va imposar a la Xina per violacions dels drets fonamental­s respecte a la minoria iugur a la regió de Xinjiang. Mesures significat­ives perquè van ser les primeres que la UE va aplicar a la Xina en més de tres dècades, des de la matança de Tianamen el 1989.

A més, les represàlie­s de Pequín van provocar que el procés de ratificaci­ó de l’acord d’inversions hagi quedat a la pràctica congelat, amb un Parlament Europeu que va manifestar que no contemplav­a aprovar-lo en les actuals circumstàn­cies.

 ?? JAGADEESH NV / EFE ?? Un grup d’infermeres fent tasques de vacunació a Bangalore (Índia)
JAGADEESH NV / EFE Un grup d’infermeres fent tasques de vacunació a Bangalore (Índia)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain