La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Papa rebutja la renúncia de l’arquebisbe de Munic

- ANNA BUJ

Ciutat del Vaticà. Correspons­al

El papa Francesc ha rebutjat la renúncia del cardenal Reinhard Marx com a arquebisbe de Munic i Freising, que va presentar la dimissió la setmana passada al Pontífex perquè se sent correspons­able de la desastrosa gestió dels casos d’abusos sexuals a menors comesos per membres del clergat a l’Església catòlica d’Alemanya.

En una carta de tres pàgines, Francesc li ha respost que està d’acord a qualificar de “catàstrofe la trista història dels abusos sexuals i la manera d’enfrontar-lo que va prendre l’Església fins fa poc temps”, però, tot i això, considera que Marx, de 67 anys, ha de continuar al capdavant de l’arxidiòces­i. “M’agrada com acabes la carta”, li diu el Papa, referint-se al moment en què li explicava que volia dedicar els futurs anys de servei a la cura pastoral i a una renovació espiritual de l’Església. “Continua com el proposes, però com a arquebisbe de Munic i Freising”, li contesta.

Marx és un dels més propers col·laboradors de Francesc perquè forma part de la comissió cardenalíc­ia que l’assessora, i va ser president de la Conferènci­a Episcopal Alemanya entre el 2014 i el 2020. La seva carta de dimissió, datada el 21 de maig, va causar un veritable terratrèmo­l, ja que descrivia amb una duresa inaudita la gestió de prelats i alts responsabl­es, parlant d’un “fracàs institucio­nal i sistèmic”.

En la resposta, el Sant Pare agraeix al purpurat el “coratge cristià que no tem la creu, no tem aclaparar-se davant de la tremenda realitat del pecat”, però li recorda que no només l’Església d’Alemanya està en crisi, sinó tota l’Església, admet. El Papa considera que aquesta crisi ha de ser afrontada activant un procés de reforma que “no consisteix en paraules, sinó en actituds que tinguin el coratge de posar-se en crisi, d’assumir la realitat sigui quina en sigui la conseqüènc­ia”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain