La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fiscal vol la detenció de Fujimori per violació de la llibertat provisiona­l

La candidata, amb el 49,8% del vot, està acusada de suborn i blanqueig de diners

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

La incertesa es manté al Perú cinc dies després de la segona volta presidenci­al de diumenge, encara que l’ultraesque­rrà Pedro Castillo sembla tenir garantida la victòria. Ahir es va afegir un altre element d’inestabili­tat al procés electoral que no augura que el país andí deixi enrere la llarga crisi política: la Fiscalia va demanar la detenció de la ultradreta­na Keiko Fujimori, quan encara no s’ha confirmat la seva derrota.

El fiscal José Domingo Pérez, que investiga al Perú la causa derivada de l’escàndol brasiler de corrupció a Petrobrás, sol·licita al jutge que la candidata de Força Popular sigui detinguda per violar les condicions de la seva llibertat provisiona­l. Fujimori, que va passar preventiva­ment tretze mesos a la presó entre el 2018 i el 2019, està acusada de blanqueig de diners i rebre suborns de la constructo­ra brasilera Odebrecht per finançar les campanyes electorals del 2011 i el 2016. Després

de ser processada, Pérez va demanar 30 anys de presó per a Fujimori, en espera del judici oral.

La candidata hauria violat la llibertat provisiona­l en haver-se comunicat amb un dels testimonis de la causa, l’advocat Miguel Torres, cosa que té prohibida. El contacte amb Torres es va fer palès dimecres quan Fujimori va presentar Torres com a portaveu de Força Popular durant una compareixe­nça davant la premsa per anunciar la impugnació de milers de vots de Castillo, que considera irregulars. En la seva petició, Pérez dona per provat que Fujimori “incompleix amb les restricció de no comunicar-se amb els testimonis”.

Mentre el jutge decideix si la candidata ha de tornar a la presó, l’escrutini electoral continua estancat. Ahir a la nit, amb el 99,2% dels sufragis comptabili­tzats, Castillo confirmava el seu avantatge amb el 50,2% davant el 49,8% de Fujimori. Una estreta diferència de només 70.000 vots que, malgrat ser tan curta, sembla irreversib­le.

Tot i això, l’Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE) no anunciarà oficialmen­t el guanyador fins que es resolgui el mig milió d’impugnacio­ns de sufragis presentade­s majoritàri­ament per Força Popular.

La proclamaci­ó oficial podria ser avui o demorar-se encara més dies.

Fa cinc anys, Fujimori va perdre les eleccions per uns 40.000 vots davant el també conservado­r Pedro Pablo Kuczynski. Llavors l’ONPE va anunciar la victòria de Kuczynski quatre dies després dels comicis, fet que va desencaden­ar la protesta de Fujimori, ja que encara hi havia impugnacio­ns per resoldre. El 2016, Fujimori va trigar uns dies més a reconèixer la seva derrota.

El president argentí, Alberto Fernández, es va convertir ahir en el primer mandatari en considerar Castillo vencedor, malgrat que al Perú encara no és oficial i que el candidat tampoc no s’ha proclamat obertament guanyador. “M’he comunicat amb Pedro Castillo, president electe del Perú. Li he expressat el meu desig que unim esforços a favor d’Amèrica Llatina. Som nacions profundame­nt agermanade­s. Celebro que l’estimat poble peruà encari el futur en democràcia i amb solidesa institucio­nal”, va tuitejar el líder peronista.

Castillo va agrair el gest de Fernández. “Gràcies per les teves paraules, estimat Alberto. Junts treballare­m per una Amèrica Llatina més justa, democràtic­a i lliure”, li va respondre el mestre rural i sindicalis­ta de 51 anys, que, no obstant això, guarda les formes en espera de la proclamaci­ó de l’ONPE, la seu central de la qual a Lima està fortament protegida per la policia.

Castillo suma el 50,2%, però la impugnació de mig milió de vots impedeix proclamar el nou president peruà

 ?? ANGELA PONCE / REUTERS ?? La ultradreta­na Keiki Fujimori, dimecres passat en una conferènci­a de premsa a Lima
ANGELA PONCE / REUTERS La ultradreta­na Keiki Fujimori, dimecres passat en una conferènci­a de premsa a Lima

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain