La Vanguardia (Català-1ª edició)

La junta militar birmana denuncia Aung San Suu Kyi per corrupció

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

La junta militar birmana continua amb l’assetjamen­t judicial de la líder deposada, Aung San Suu Kyi, contra la qual ha presentat noves denúncies, segons va informar la premsa oficial, per suposats delictes de corrupció i abús de poder que han estat qualificat­s pel seu advocat d’“absurds”.

La Comissió Anticorrup­ció de

Birmània va formalitza­r dimecres davant la Policia diverses denúncies contra Suu Kyi, a qui acusen d’acceptar 600.000 dòlars i 11,2 quilos d’or en suborns, segons informa el diari oficialist­a Global New Light of Myanmar.

L’exmandatàr­ia, de 75 anys, també s’enfronta a càrrecs per presumptam­ent haver utilitzat el càrrec per llogar terrenys per una suma per sota del preu estimat.

Un dels advocats de Suu Kyi,

Khin Maung Zaw, que ha desmentit acusacions prèvies contra el seu client, va tornar a negar els càrrecs presentats per les autoritats militars que van prendre el poder en un cop d’Estat l’1 de febrer passat.

“Les acusacions de suborn i corrupció contra Suu Kyi són absurdes. Són infundades. Durant els meus 50 anys d’experiènci­a (...) no he conegut mai cap representa­nt de l’Estat més honest i incorrupti­ble que Suu Kyi. Pot ser que tingui defectes, però la cobdícia personal i la corrupció no són els seus trets”, va assenyalar a Efe Khin Maung Zaw.

El lletrat, que es va assabentar de les acusacions a través de la premsa, va assegurar que “aquells que l’acusen d’avarícia i corrupció estan escopint contra el cel”.

La Nobel de la Pau, que al principi va estar en arrest domiciliar­i en la seva residència oficial de la capital, ha estat traslladad­a a un lloc desconegut i, segons els advocats, viu aïllada i durant mesos no ha tingut notícies del que passa al país. A més, els lletrats han revelat aquesta setmana que Suu Kyi paga de la seva pròpia butxaca totes les despeses i en l’última reunió els va demanar medicament­s.

El règim denuncia que Suu Kyi “va abusar de la seva autoritat” per haver llogat a un preu inferior un terreny públic a Rangun per obrir la seu d’una fundació que presideix, i dos terrenys més a Naypyidaw per establir-hi una escola taller. A més, la comissió també va presentar denúncies contra l’exgovernad­or de Naypyidaw, Myo Aung, acusat de pagar suborns a l’exmandatàr­ia, i dos polítics locals.

Aquestes denúncies per corrupció es van confirmar després que al març la televisió pública, controlada per la junta militar, emetés unes dubtoses entreviste­s en què un constructo­r i un polític local denunciave­n davant les càmeres aquestes suposades pràctiques il·lícites.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain