La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA es distancien del Marroc la vigília de la cita Sánchez-Biden

Els presidents es veuran dilluns a la cimera de l’Aliança Atlàntica a Brussel·les

- JAUME MASDEU BEATRIZ NAVARRO Brussel·les/Washington. Correspons­als TONI BATLLORI

Pedro Sánchez ha aconseguit concretar una cita molt esperada i l’absència de la qual li estava provocant un flux suau però constant de crítiques: el seu primer contacte amb el president nord-americà, Joe Biden. Des que el nou president va ocupar la Casa Blanca, el 20 de gener, no hi ha hagut cap conversa entre ells dos. Serà dilluns en forma de reunió a Brussel·les durant la cimera de l’OTAN.

Una trobada que coincideix amb les primeres declaracio­ns de l’Administra­ció Biden sobre la situació del Sàhara Occidental per marcar distàncies amb les polítiques dutes a terme per Donald Trump. Responent a preguntes de La Vanguardia, el portaveu del Departamen­t d’Estat, Ned Price, va assegurar que “hi ha algunes diferèncie­s importants i molt profundes” entre l’administra­ció anterior i “el que hem fet nosaltres” a la regió, va replicar Price, que va expressar la seva incomodita­t amb el relat que la seva Administra­ció ha optat per donar continuïta­t total a les decisions adoptades per Trump a l’Orient Mitjà.

“Pel que fa al Sàhara occidental, és un tema que estem discutint directamen­t amb els nostres interlocut­ors al Marroc, Espanya i la regió”, va assenyalar Price en un brífing a la seu de la diplomàcia dels Estats Units a Washington. Ara com ara hi ha “consultes privades entre les parts sobre com es pot frenar la violència i arribar a una solució duradora”, va assenyalar en aparent al·lusió a la situació als campaments sahrauís durant els últims mesos, agreujada pel recent enfrontame­nt entre israelians i palestins.

No s’han detallat els temes que es tractaran a la primera reunió amb Biden, tot i que és previsible que hi entri Amèrica Central, on Sánchez està actualment de viatge, i queda per determinar si s’aborda la qüestió

 ?? JEFFREY ARGUEDAS / EFE ?? Pedro Sánchez ahir a Costa Rica a la gira que l’ha portat per diferents països llatinoame­ricans
JEFFREY ARGUEDAS / EFE Pedro Sánchez ahir a Costa Rica a la gira que l’ha portat per diferents països llatinoame­ricans
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain