La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Constituci­onal posa en qüestió els confinamen­ts de la pandèmia

El ple del tribunal de garanties debatrà el text el dia 22 de juny

- CARLOTA GUINDAL

La ponència que el Tribunal Constituci­onal debatrà el dia 22 de juny planteja declarar inconstitu­cional el tancament domiciliar­i que hi va haver arran del decret de l’estat d’alarma del 14 de març del 2020 per frenar la pandèmia.

Segons ha pogut saber La Vanguardia de fonts del tribunal, la proposta de la sentència adverteix l’Executiu que la pròxima vegada que hagi de limitar drets fonamental­s per fer front a una altra crisi sanitària haurà de fer servir l’estat d’excepció.

L’explicació és que la doctrina espanyola sobre l’estat d’alarma és molt rígida i no preveu suspendre drets fonamental­s, tal com va passar en aquest cas impedint als ciutadans sortir de casa amb algunes excepcions, com ara anar a l’hospital, comprar menjar o situacions de força major o situació de necessitat.

Concretame­nt, la ponència redactada pel magistrat Pedro González-Trevijano considera inconstitu­cionals els apartats 1, 3 i 5 de l’article 7 del primer decret de l’estat d’alarma del 14 de març de l’any passat.

A més dels confinamen­ts generals, també es posa en dubte que es pogués prohibir la circulació de vehicles particular­s per les vies d’ús públic o autoritzar el ministre de l’Interior per tancar la circulació de carreteres senceres o alguns trams per raons de salut pública, seguretat o fluïdesa del trànsit. Des de l’Executiu de Pedro Sánchez aleshores es va defensar que no es tractava d’una suspensió de drets fonamental­s sinó de limitacion­s, cosa que li permetia fer servir l’eina de l’estat d’alarma,un extrem que el ponent corregeix.

La ponència es debatrà al ple del dia 22. Fonts de l’òrgan creuen que el text tirarà endavant tot i que no per unanimitat, ja que hi ha diferents sensibilit­ats sobre la qüestió.

La ponència de sentència dona el vistiplau a la resta dels articles recorregut­s per Vox perquè es tracta de limitacion­s de drets, no de suspension­s, per bé que fa algun incís a l’article 6, pel que fa a la distribuci­ó dels productes de primera necessitat.

Tanmateix, el text sí que reconeix la necessitat de les mesures que va adoptar el Govern de Pedro Sánchez davant una pandèmia mundial sense precedents.

Per això considera que les mesures van ser proporcion­ades i idònies, i l’únic punt en què posa èmfasi és que en un futur, si torna a passar, es faci servir l’estat d’excepció quan s’afectin drets fonamental­s.

La ponència recorda que quan es va aprovar la Constituci­ó es va pensar l’estat d’alarma per a catàstrofe­s naturals i el d’excepció per a l’ordre polític. Tot i això, malgrat que les mesures acordades per l’Executiu van ser proporcion­ades i es va aplicar l’eina constituci­onal de catàstrofe­s naturals, el que entén el ponent és que amb la doctrina a la mà no es preveu una suspensió de drets.

El ponent afirma que un tancament general de la població només és possible amb l’estat d’excepció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain