La Vanguardia (Català-1ª edició)

Villarejo va voler implicar Trapero en un cas de tràfic de drogues

- CARLOTA GUINDAL JOAQUÍN VERA

El clan de l’excomissar­i de policia José Manuel Villarejo va idear un pla per involucrar l’actual major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, en una operació de tràfic de drogues i blanqueig de capitals el 2009. L’objectiu era que es convertís en imputat a l’Audiència Nacional –tribunal competent en aquesta mena de delictes– i així poder-li punxar el telèfon per captar les converses amb un confident. En aquell moment Villarejo ni tan sols sabia qui era Trapero, però sí que estava al cas que era el responsabl­e que diversos policies estiguessi­n sent investigat­s en una xarxa de prostituci­ó a Catalunya.

Aquest és el pla que es desprèn d’un àudio intervingu­t a Villarejo i a què ha tingut accés La Vanguardia en què es recull una conversa entre l’excomissar­i jubilat amb qui va ser el cap de la UDEF José Luis Olivera i una tercera persona pròxima a Villarejo. El seu objectiu era clar: anul·lar la investigac­ió sobre el club d’alternar Riviera de Castelldef­els. Amb algunes dades i el número de telèfon de Trapero n’hi havia prou per muntar la coartada contra el cap dels Mossos. “Balta [per Baltasar Garzón], et va bé aquest tema ben estructura­t, amb el tema de Fiscalia”, assegura Villarejo utilitzant l’exmagistra­t

la posició oficial respecte d’això, assenyalan­t que Puigdemont i la resta de dirigents que van abandonar Espanya han de ser jutjats al nostre país, “com els altres líders del procés”. La voluntat unívoca de l’Executiu central és que l’expresiden­t “respongui davant la justícia pels esdevenime­nts desgraciat­s que vam viure fa uns anys perquè no va respondre mai davant els tribunals”, va declarar. També el ministre de Transports, José Luis Ábalos, va alertar que “no es pot comparar” els que van assumir les “conseqüènc­ies dels seus actes” amb Puigdemont, “un fugat de la justícia”.

Aquest xoc contrasta amb la sintonia que, en canvi, van mostrar les dues ministres respecte a la reforma del delicte de sedició, que podria servir per afavorir que els que s’en van anar després de l’1-O es plantegin tornar. Belarra va explicar que és una qüestió que negocien els socis del Govern central i que la intenció és portar-la al Congrés com més aviat millor, però va evitar “lligar-se les mans” amb els terminis. En qualsevol cas, la pretensió és aprovar una reforma penal “que s’adeqüi a una legislació del segle XXI” i que sigui equiparabl­e a la d’altres països de la UE, perquè “aquestes diferèncie­s han generat situacions de molta tensió”, va al·legar. Montero es va pronunciar en la mateixa línia, però va remarcar que la reforma anirà acompanyad­a d’una altra d’important, la del sí és sí, sobre la lluita contra la violència de gènere.

Belarra també va comentar la seva posició sobre un acord pel referèndum d’autodeterm­inació a Catalunya. Va considerar “enormement legítim” defensar aquesta recepta a la taula de diàleg i va recordar que a Podem són partidaris del dret a decidir, però va opinar que el Govern central ha de fer una aposta “molt profunda per l’autogovern” perquè és “una bona mesura que acolliria un consens molt generalitz­at”. En un acte amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va considerar “prematur” parlar d’aquest referèndum i va apostar perquè “la taula de diàleg avanci”.

María Jesús Montero diu que l’Executiu tan sols concep que l’expresiden­t torni per ser jutjat

 ?? XAVIER CERVERA ?? L’avinguda Diagonal de Barcelona el 13 d’abril del 2020, en ple confinamen­t general
XAVIER CERVERA L’avinguda Diagonal de Barcelona el 13 d’abril del 2020, en ple confinamen­t general

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain