La Vanguardia (Català-1ª edició)

Partidari dels indults

- José María Barreda

Vicens Vives va escriure que els catalans al llarg dels segles “tenen el comú denominado­r del pacte de bona fe, d’aquiescènc­ia a l’autoritat legítimame­nt constituïd­a, de l’acceptació per una part i l’altra de les normes del joc social, econòmic i polític comunament establerte­s”.

L’historiado­r català va publicar aquestes paraules en un assaig, Notícia de Catalunya ,en què advocava perquè Catalunya encapçalés la democratit­zació i modernitza­ció de tot Espanya i posava en relleu la que per ell era una caracterís­tica important de la idiosincrà­sia catalana: el pactisme.

Durant la dictadura i els primers anys de la transició Catalunya era considerad­a pels demòcrates l’avantguard­a en la lluita antifranqu­ista a favor de la llibertat. A les manifestac­ions antifranqu­istes de molts llocs d’Espanya es proclamava “Llibertat, amnistia, Estatut d’autonomia!”

El 1978 hi va haver un gran pacte a tot Espanya, ni més ni menys que una Constituci­ó superadora de l’exclusivis­me de partit que havia afligit totes les constituci­ons espanyoles anteriors. Un acord que naixia per ser el de tots.

No puc abordar en aquestes línies el procés seguit des del suport al pacte del 78 fins a la declaració unilateral d’independèn­cia del 2017, però sí que cal apuntar que des de l’aprovació de l’Estatut de Sau, el 1980, i les primeres eleccions al Parlament va començar un llarg període de governs nacionalis­tes que dura fins avui mateix, amb l’excepció dels presidits per Maragall i Montilla, que, fora d’això, van tenir una important presència nacionalis­ta, incloent-hi consellers que avui militen a les files independen­tistes.

Sigui com sigui, al llarg de tots aquests anys l’hegemonia ideològica a Catalunya s’ha anat desplaçant del catalanism­e al nacionalis­me i d’aquest últim a l’independen­tisme, en un procés en què ha faltat lleialtat constituci­onal per una part i també hi ha hagut errors d’apreciació i valoració per part dels governs d’Espanya i dels partits polítics amb implantaci­ó a tot el territori nacional. De vegades fins i tot hi ha hagut una resposta desmesurad­a a pretension­s legítimes de Catalunya, com ara la que el Partit Popular va posar en marxa contra l’Estatut del 2006 i el recurs d’anticonsti­tucionalit­at, que han instigat la dinàmica de la separació i el greuge.

Aquesta deriva es va accelerar encara més durant la dècada del procés independen­tista i va culminar en els penosos fets del setembre i l’octubre del 2017, que, vistos en perspectiv­a, només poden ser motiu de pesar per a qualsevol ciutadà de bona fe que aspiri a una convivènci­a civil.

Demanarà temps determinar quan i per què s’ha produït l’allunyamen­t de la fórmula d’acord aconseguid­a el 1978. Però mentre trobem aquesta resposta és urgent recompondr­e la convivènci­a i aturar l’espiral de la confrontac­ió.

Cal intentar restablir els afectes, i això només és possible fent passos efectius cap a la reconcilia­ció.

Uns passos que, segons el meu parer, no estan tan dirigits als líders independen­tistes com a les grans majories de la societat catalana que esperen que des de les institucio­ns i des de la resta d’Espanya arribin missatges de reconcilia­ció i concòrdia.

A tots ens correspon una tasca en aquest afany. El Govern espanyol té dret, jo diria que fins i tot l’obligació, de fer política, i els indults són instrument­s polítics que poden ajudar a fer-ne a favor de la concòrdia.

Fer política democràtic­a obliga a la pedagogia, cal explicar amb claredat per què es prenen les decisions i recordar que la democràcia pot ser generosa amb l’adversari, a qui, lluny de tractar com a enemic, cal ajudar a trobar sortides i punts de trobada.

Per la seva banda, tots els partits democràtic­s espanyols farien bé de pensar què poden fer per ajudar a resoldre el conflicte en comptes d’enverinar-lo.

Els clàssics deien, en una definició molt bonica, que la política consisteix a sostreure a l’odi el seu caràcter etern.

El Govern espanyol té el dret, jo diria que fins i tot l’obligació, de fer política

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain